Agrīnās dzīves zarnu mikrobioma sastāva analīzebērniem līdz trīs gadu vecumam - Luņģe, Megija (Latvijas Universitāte, 2025)
Pētījumi liecina, ka mikrobioma sastāvu ietekmē dažādi bioloģiski un vides faktori, tomēr joprojām nav pilnīgas skaidrības par šo faktoru savstarpējo mijiedarbību un to ietekmi uz veselību. Maģistra darba mērķis bija noteikt zarnu mikrobioma sastāvu un tā izmaiņu asociāciju ar zarnu mikrobioma ietekmējošiem faktoriem bērnos līdz trīs gadu vecumam. Pētījumā tika iekļauti 108 fēču paraugi no 36 bērniem. Tika veikta visa metagenoma sekvencēšana un analizēts mikroorganismu sastāvs un gēnu produkti. Rezultāti atklāja vecumam raksturīgu mikrobioma nobriešanu, kā arī statistiski nozīmīgas izmaiņas mikroorganismu un gēnu kompozīcijas sastāvā dažādu vides un bioloģisko faktoru ietekmē. Tika identificētas konkrētas baktēriju sugas un funkcijas, kas saistītas ar veselīga mikrobioma attīstību vai potenciāliem riskiem.

Studies show that the composition of the gut microbiome is influenced by various biological and environmental factors, however, the interactions between these factors and their impact on health are still not fully understood. The aim of the master's thesis was to determine the composition of the gut microbiome and its association with influencing factors in children up to three years of age. The study included 108 faecal samples from 36 children. Whole metagenome sequencing was performed to analyse both microbial composition and gene products. The results revealed age-specific microbiome maturation and statistically significant changes in microbial and gene composition associated with different environmental and biological factors. Specific bacterial species and functions were identified that are linked to either healthy microbiome development or potential health risks.
Analysis of the early-life gutmicrobiome composition in children up to three years of age
Keywords: Bioloģija; Zarnu mikrobioms; agrīnā bērnība; metagenoms; sekvencēšana