Organizēta grupa kā viena no dalības formām - Cvetkova, Karīna (Latvijas Universitāte, 2018)
Bakalaura darba temats ir “Organizēta grupa kā viena no dalības formām”. Problēma ir tā, ka praksē ir vērojamas grūtības precīzā dalības formu norobežošana, īpaši, ja ir jānošķir divas tādas dalības formas kā personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās un organizēta grupa. Darba mērķi ir pētīt un analizēt organizētas grupas būtību, ņemot vērā šī krimināltiesību institūta vēsturisko attīstību Latvijas krimināltiesībās, kā arī atrast iespējamo risinājumu nepilnību novēršanai. Mērķa sasniegšanai tika izvirzīti šādi uzdevumi: aplūkot regulējumu, kāds bija spēkā 20.gadsimtā Latvijas teritorijā un salīdzināt ar regulējumu, kāds pastāv mūsdienās attiecībā uz organizētu grupu Krimināllikumā un arī ārvalstīs, apskatīt tiesu praksi šajā jautājumā. Darba gaitā tika izstrādāti priekšlikumi organizētas grupas tiesību institūta pilnveidei, lai sekmētu vieglāku tās norobežošanu gan no citām dalības formām, gan arī no līdzdalības institūta.

The theme of the bachelor thesis is “Organized group as one of participation forms”. The problem is that in practice there might be certain difficulties in delineation of those forms of participation, especially if it is necessary to distinguish the two forms of participation such as a group of persons by prior agreement and organized group. Thesis objectives are to study and analyze organised groups, taking into account the historical development of such institute, as well as to find possible solutions for correcting deficiencies. The objective of the work was to fulfil the following tasks: to look at the framework that was in effect in the territory of Latvia in the 20th century and to compare it with, what exists today and how the organised group is defined in the Criminal Law of Latvia and also viewed abroad, examine Court practices in this regard. There are offered several solutions to facilitate easier separation organized groups from other forms of participation.
Organized group as one of participation forms
Keywords: Juridiskā zinātne; Organizēta grupa; Iepriekšēja vienošanās; Pienākumu sadale; Norobežošana; Dalība