Vēlā holocēna paleoveģetācijas izmaiņu liecības Kuldīgas apkārtnē - Āboltiņa, Dagnija (Latvijas Universitāte, 2009)
Āboltiņa D. 2009. Vēlā holocēna paleoveģetācijas izmaiņu liecības Kuldīgas apkārtnē. Maģistra darbs. LU Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultāte, Ģeoloģijas nodaļa. 63 lpp. Pētījuma ietvaros veikta nogulumos esošo paleoveģetācijas liecību izpēte un iegūto rezultātu izvērtēšana, kā galveno metodi izmantojot sporu-putekšņu analīzi un reljefa trīsdimensiju modeļu veidošanu. Pētījums veikts vairākos arheoloģiskajos objektos Kuldīgas apkārtnē: Padures pilskalnā, Veckuldīgas pilskalnā un Kuldīgas senpilsētā. Pētījuma rezultāti ļauj secināt, ka visas trīs apdzīvotās vietas saistītas ar Ventas ieleju, tās aluviālajām terasēm un veģetācijas attīstība tajās varēja sākties tikai pēc Baltijas ledus ezera regresijas. Izvērtējot paleoveģetācijas materiālus, secināts, ka Padures pilskalnā pirmās norādes par cilvēka klātbūtni ir atrodamas jau atlantiskajā laikā, savukārt dati no Kuldīgas senpilsētas raksturo paleoveģetāciju 12.-15.gs. kā lauksaimniecības ainavai atbilstošu. Atslēgvārdi: Paleoģeogrāfija, sporu-putekšņu analīze, kultivēto zemju augi, nezāles.

Dagnija Aboltina, 2009. The late Holocene palaeovegetation records in the vicinity of Kuldiga town. Master’s Theses for Graduation in Natural Sciences Master’s degree in Geology. University of Latvia, Faculty of Geography and Earth Science. Riga. 63.p. During the course of the research work, studdy of paleovegetational evidence from the samples gathered from the deposits and analysis of the gathered data was made, using pollen analysis and creating three-dimensional model of the terrain. Studdy was done in several archaeological sites near town Kuldiga: Padure hillfort, Veckuliga hillfort and in the old city of Kuldiga. Outcome of the research permits to draw a conclusion that all of the sites of habbitation are closely associated with the developement of the Venta river valley, it’s alluvial terraces and that vegetation there started to appear only after regression of Baltic ice-lake. Evalluating the paeleovegetation matterials, it was determined that first signs of the human habbitation appear in the Atlantic time, while data gathered from Kuldiga Old Town characterises the paleovegetation of it in the period of 12th to 15th century as characteristic to agrarian landscape. Key words: Palaeogeography, pollen analysis, cultivated plants, ruderals.
The late Holocene palaeovegetation records in the vicinity of Kuldīga town
Keywords: Ģeoloģija