Eiropas opcijas konstruēšana - Buceniece, Baiba (Latvijas Universitāte, 2007)
Diplomdarbā ir apskatīta Eiropas tipa call opcijas „taisnīgās” cenas noteikšana, akcijās ieguldāmā kapitāla aprēķināšana un stratēģijas konstruēšana ar binomiālā un trinomiālā modeļa palīdzību viena, divu, trīs un vairāku periodu gadījumā. Mērķis – atrast tādu opcijas cenu un izveidot tādu akciju portfeļu virkni, lai pēc noteikta laika, izpildot līguma nosacījumus, investora ieguvums sakristu ar iepriekš izvēlētu mērķa funkcijas vērtību. Darbā ir parādīts, ka binomiālā modeļa gadījumā vienmēr ir iespējams sasniegt plānoto rezultātu, bet to ne vienmēr izdosies īstenot trinomiālā modeļa situācijā.

A description of determination the minimal price of European call option, calculation of invested finances in shares and the construction of strategy using binomial and trinomial model with one, two , three and more periods is included in this graduation work. The aim is to find that price of options and create the string of the portfolio of shares that the acquisition of investor observing the treaty in a period of time would be the same as the first chosen value of the function. there is shown in this work that using binomial model it is always possible to reach the planned result, but it is not always possible by using the trinomial model.
European Option Construction
Keywords: Matemātika