Nesteroīdo, nenarkotisko pretsāpju un pretiekaisuma līdzekļu aprite aptiekā - Bethere, Marika (Latvijas Universitāte, 2009)
2006. gadā rakstot bakalaura darbu, izvēlējos tēmu „ Nesteroīdo, nenarkotisko pretsāpju un pretiekaisuma līdzekļu aprite aptiekā”, un tas bija labs pamats, lai turpinātu tālāku izpēti. Galvenā problēma joporojām paliek lielākās sabiedrības daļas nevērība un neinformētība par medikamentiem, galvenokārt bezrecepšu NPL, to lietošanas nepamatotību, un savas problēmas neapzināšanos, lai gan informācija masu mēdijos ir manuprāt tikai pieaugusi kopš 2006.gada. Vērā tika ņemta arī pēdējā laika notikumi ekonomiskajā sektorā, un ciktāl iespējams, prognozēt tendences medikamentu iegādes jomā. Maģistra darbā uzsvars tika likts uz medikamentu aprites analīzi aptiekā, un iegūtā informācija tika salīdzināta ar bakalaura darbā iegūtajiem rezultātiem. Darba mērķis bija apsekot nesteroīdo, nenarkotisko bezrecepšu un recepšu medikamentu apriti aptiekā „Kamēlija„ 2006., 2007., 2008., 2009 gadā, lai novērotu tendences pretsāpju un pretiekaisuma līdzekļu iegādē. Darba rezultāti ļauj izteikt pieņēmumu par arvien pieaugošajām problēmām veselības jomā, ārstu sniegto pakalpojumu sadārdzināšanās un medikamentu cenu paaugstināšanās dēļ, situācija neuzlabosies. Atslēgvārdi: nesteroīdie, nenarkotiskie pretiekaisuma un pretsāpju līdzekļi, medikamentu aprite aptiekā, hroniskas sāpes

The aim of the master thesis was to follow up studies on non-steroid, anti – inflamatory drug (NSAID) and painkiller dispense, that were begun in bachelor thesis during year 2006. The dispense analysis of was carried out in pharmacy Kamēlija which is located in Riga, covering time period from year 2006 till year 2009. Results of this study indicate that leading prescription drugs sold in pharmacy Kamēlija are Diclofenac and Nimesulid. The most popular non-prescription NSAIDs are Ibuprofen, Paracetamol and Aspirin. The results let me propose hypothesis that the tendency of self-treatment is growing due to the increasing cost for doctor’s visit. Keywords: non steroid anti-inflammatory drugs, turn – over at chemist, chronic pain
Dispensing of nosteroidanalgetics through pharmacy
Keywords: Farmācija