Latvijas pārtikas preču eksporta konkurētspējas salīdzinošā analīze Eiropas Savienības un jaunajos eksporta tirgos - Ritovs, Aivars (Latvijas Universitāte, 2022)
Bakalaura darbā tiek analizēta Latvijas pārtikas preču eksporta konkurētspēja un potenciālie eksporta attīstības virzieni. Pārtikas preču rūpniecības sektors ir ar vislielāko nodarbināto skaitu, kā arī lielāko eksporta un darba vietu pieauguma līdz 2025. gadam. Darbā tika veikts konkurētspējas salīdzinājums ar ES valstīm, novērtējot Latvijas konkurētspēju cenu, izmaksu un ārpus cenu faktoru kategorijās. Veiktās analīzes rezultāti makroekonomiskā līmenī atklāj, ka konkurētspēja ir pavājinājusies vairākās kategorijās. Eksporta attīstību bremzē izaugsmei nelabvēlīga eksporta preču struktūra un tirgus daļu zaudēšana partnervalstīs, kā arī būtisks ražošanas izmaksu sadārdzinājums. Mikroekonomisko datu analīze norāda uz konkurētspējas priekšrocībām. Darbā ir izstrādāti eksporta attīstības scenāriji ar būtiskām konkurētspējas priekšrocībām.

Analyses the competitiveness of Latvia's food exports and potential export improvement areas. The food industry has the largest number of workers and it has the largest prognosed growth in export and jobs up to 2025. This paper compared Latvia’s export competitiveness with EU countries, by assessing Latvia’s competitiveness in price, cost and external expense categories. The results of the analysis, at the macroeconomic level, show that the competitiveness has weakened in several categories. Export growth is hampered by an unfavorable export commodity structure and by the loss of market shares in partner countries, as well as by a significant increase in production costs. Analysis of microeconomic data points to competitive advantages. The paper contains export development scenarios with significant competitive advantages.
Analysis of Latvia's food export competitiveness in the European Union and emerging export markets.
Keywords: Ekonomika un uzņēmējdarbība; preču eksporta konkurētspēja; eksporta konkurētspējas novērtēšanas metodes; jaunie eksporta tirgi; konkurētspējas analīze jaunajos eksporta tirgos