Māsu profesionālās lietpratības vecināšanas un uzturēšanas iespējas neatliekamās palīdzības un pacientu uzņemšanas klīnikā - Subakova, Jeļizaveta (Latvijas Universitāte, 2021)
Bakalaura darbs “Māsu profesionālās lietpratības vecināšanas un uzturēšanas iespējas neatliekamās palīdzības un pacientu uzņemšanas klīnikā” izstrādāts LU Medicīnas fakultātē. Mērķis: noskaidrot māsu profesionālās lietpratības veicināšanas un uzturēšanas iespējas neatliekamās palīdzības un pacientu uzņemšanas klīnikā. Pētījuma jautājums: Kādas ir māsu profesionālās lietpratības veicināšanas un uzturēšanas iespējas neatliekamās palīdzības un pacientu uzņemšanas klīnikā? Bakalaura darbs sastāv no teorētiskās daļas, kas satur četras nodaļas un divas apakšnodaļas, pētnieciskās daļas, kas satur divas apakšnodaļas, un 3 pielikumiem. Teorētiskajā daļā veikta Dorotejas Džonsones (Dorothy Johnson) Uzvedības sistēmas modeļa analīze saistībā ar māsu profesionālās lietpratības veicināšanas un uzturēšanas iespējām neatliekamās palīdzības un pacientu uzņemšanas klīnikā, analizēta literatūra par māsas darbības uzdevumiem, aplūkotas nepieciešamās māsas teorētiskās zināšanas un profesionālās prasmes, kā arī māsu profesionālās lietpratības veicināšanas un uzturēšanas iespējas neatliekamās palīdzības un pacientu uzņemšanas klīnikā. Veikts kvalitatīvais pētījums. Tā laikā intervētas 10 sertificētas neatliekamās palīdzības un pacientu uzņemšanas klīnikā strādājošās māsas, kuras sniedza atbildes uz 12 intervijas jautājumiem. Pētījuma beigās izdarīti secinājumi. Gūta atbilde uz pētījuma jautājumu. Darbā izmantoti ... literatūras avoti, no tiem ...latviešu valodā un ... angļu valodā. Kopejais darba apjoms ir 35 lappuses, tas satur 12 tabulas. Atslēgas vārdi: profesionālā lietpratība, māsa, zināšanas, prasmes, lietpratības veicināšana.

The Bachelor's thesis “Possibilities for the promotion and maintenance of nurses' professional competence in the clinic of emergency medicine and patient admission” has been developed at the Faculty of Medicine of the University of Latvia. The aim: to find out the possibilities of promoting and maintaining the professional competence of nurses in the clinic of emergency medicine and patient admission. Research question: What are the possibilities for promoting and maintaining the professional competence of nurses in the clinic of emergency medicine and patient admission? The Bachelor's paper consists of a theoretical part, which contains four chapters and two subsections, a research part, which contains two subsections, and 3 appendices. In the theoretical part the Dorothy Johnson's Behavioral System Model in relation to the possibilities of promoting and maintaining nursing professional competence in the emergency and patient clinic is analized, as well as literature on nursing tasks, reviews the required nursing theoretical knowledge and professional skills, nursing professional skills promotion and maintenance facilities in the clinic of emergency medicine and patient admission. A qualitative study has been performed. During that 10 certified nurses working in the clinic of emergency medicine and patient admission were interviewed, who provided answers to 12 interview questions. Conclusions are made at the end of the study. The answer to the research question was obtained. In development of bachelor's paper ... literature sources have been used, ... of them in Latvian and ... in English. The total volume of paper is 35 pages, it contains 12 tables. Keywords: professional competence, nurse, knowledge, skills, competence promotion.
Possibilities for the promotion and maintenance of nurses' professional competence in the clinic of emergency medicine and patient admission
Keywords: Medicīna; profesionālā lietpratība; māsa; zināšanas; prasmes; lietpratības veicināšana