Uzņēmuma pārejas fakts administratīvajā procesā - Dibins, Artūrs (Latvijas Universitāte, 2022)
Uzņēmuma pārejas regulējums pēc Komerclikumā ietvertās normas mērķa administratīvajā procesā tiek izmantots kopš 2019.gada. Bakalaura darba mērķis ir veikt pieejamo tiesas nolēmumu analīzi un noskaidrot vai uzņēmuma pārejas konstatācijā nepastāv būtiskas problēmas, īpašu vērību pievēršot tam, ka uzņēmuma pāreja paredz solidāru uzņēmuma nodevēja un ieguvēja atbildību. Darba autors secina, ka uzņēmuma nodevējam un uzņēmuma ieguvējam turpinot saimniecisko darbību, administratīvais akts būtu izdodams pret diviem adresātiem – uzņēmuma nodevēju un uzņēmuma ieguvēju, izvērtējot uzņēmuma pārejas faktu, ir nepieciešams nošķirt noslēgušos uzņēmuma pāreju no tādas, kas vēl tiek turpināta. Ir nepieciešams maksimālo termiņu, līdz kuram var tikt apturēts lēmuma par nokavēto nodokļu maksājumu noilgums.

Regulation of transfer of undertaking in accordance with the purpose of the norm included in the Commercial Law has been used in the administrative process since 2019. The aim of the bachelor's thesis is to analyze the available court rulings and to find out whether there are any significant problems in determining the transfer of undertakings, while paying special attention to the fact that transfer of undertakings provides for joint and several liability of the transferor and the transferee. The author concludes that if the transferor and the transferee are continuing the economic activity, the administrative act should be issued against two addressees - the transferor and the transferee. When assessing the fact of the transfer of undertaking, it is necessary to distinguish the completed transfer of undertaking from the one that is still ongoing. There is a need for a maximum period until which the limitation period for a decision on late payment of taxes can be suspended.
The fact of the transfer of an undertaking in the administrative procedure
Keywords: Juridiskā zinātne; uzņēmuma pāreja; solidārā atbildība; administratīvais akts; transfer of undertakings; joint and several liability