Politisko partiju apvienošanos un izbeigšanu ietekmējošie faktori: Zaļo un zemnieku gadījuma analīze Latvijas kontekstā - Megne, Loreta (Latvijas Universitāte, 2022)
Maģistra darba nosaukums ir „ Politisko partiju apvienošanos un izbeigšanu ietekmējošie faktori: Zaļo un Zemnieku gadījuma analīze Latvijas kontekstā”. Šī pētījuma mērķis ir vērsts uz to, lai no teorētiskā aspekta aplūkotu partiju apvienošanos, iezīmētu konkrētus ietekmējošos faktorus, kas definē divu (vai vairāku) politisko partiju saplūšanu vienā jaunā partiju apvienībā. Vienlīdz svarīgi pētāmi un apskatāmi ir tie apstākļi un cēloņsakarības, kāpēc tiek izbeigtas ilggadējas partiju savienības un kādi ir to ietekmējošie faktori. Maģistra darba ietvaros tiek identificēta un analizēta literatūra, kas nosaka faktorus kādēļ politiskās partijas apvienojas un saplūst vienā partiju apvienībā un kādēļ tiek izbeigtas jau pastāvošas partiju apvienības. Apskatot un analizējot LZS un LZP politisko pieredzi un vēsturi, kā arī apvienošanās idejas autoru sniegtās intervijas ir izvirzīti arī faktori , kuri mudināja LZS un LZP apvienoties un nodibināt ZZS 2002.gadā, un kādi šķiršanās faktori starp abām partijām šobrīd pastāv. Maģistra darba izstrādē izmantoti 74 informācijas avoti. Darba apjoms ir 93 lappuses, un tas ietver 3 pielikumus.

The title of the Master's thesis is "Factors influencing the merger and termination of political parties: analysis of Greens and Farmers Union. The aim of this study is to look at the merger of parties from a theoretical point of view, to identify specific influencing factors that define the merger of two (or more) political parties into one new party alliance. Equally important are the circumstances and causal reasons why long-standing party unions are terminated and what are the influencing factors. Within the framework of the master's thesis, the literature is identified and analyzed, which determines the factors why political parties merge into one party alliance and why existing party alliances are terminated. Examining and analyzing the political experience and history of LZS and LZP, as well as the interviews provided by the authors of the idea of the party merger, the thesis puts forward factors that encouraged LZS and LZP to unite and establish ZZS in 2002 and what termination factors now exist between the two parties. In the development of the master's thesis 74 sources of information sources have been used in the development of the master's thesis. The volume of the work is 93 pages and it includes 3 appendices. Keywords: Union of Greens and Farmers, merge of political parties, Latvian Green Party, Latvian Farmers' Union.
Factors influencing the merger and termination of political parties: analysis of Greens and Farmers' Union
Keywords: Politikas zinātne; Zaļo un zemnieku savienība; politisko partiju apvienošanās; Latvijas Zaļā partija; Latvijas Zemnieku savienība.Latvijas Zemnieku savienība.