Psihoterapeitu kreativitātes un personības iezīmju saistība ar psihoterapeitu klientu simptomu izmaiņām - Čukurs, Ervīns (Latvijas Universitāte, 2014)
Psihoterapeitu kreativitātes un personības iezīmju saistība ar psihoterapeitu klientu simptomu izmaiņām Šī pētījuma mērķis ir noskaidrot vai psihoterapeitu kreativitāte un personības iezīmju izteiktība ir saistīta ar klientu problēmas simptomu izmaiņām, un kādi simptomi visvairāk samazinās. Pētījumā piedalījās 109 psihoterapeiti vecumā no 28-59 gadiem,118 citu profesiju pārstāvji vecumā no 30-57 gadiem, 45 psihoterapeitu klienti, vecumā no 18-58 gadiem. Pētījumā tika izmantoti šādi instrumenti: “Tests radošai domāšanai-attēlu veidošana” (Test of Creative Thinking – Drawing Production; TCT-DP; Urban & Jellen, 1995), Lielā Piecinieka aptauja (The Big Five Inventory; John, Donahue & Kentle, 1991), Traumas simptomu aptauja (Trauma Symptom Inventory; TSI; Briere, 1995), kā arī demogrāfiskās informācijas aptaujas. Pētījumā tika secināts, ka psihoterapeitu kreativitāte un personības iezīmes ir būtiski saistītas ar klientu simptomu izmaiņām starp psihoterapijas pirmo un desmito sesiju.

Creativity and personality traits of psychotherapists in association with changes in symptoms of the psychotherapists' clients The purpose of this study is to clarify whether creativity of psychotherapists and manifestation of their personality traits is related to changes in the clients’ problem symptoms and what symptoms are decreasing most. There were 109 psychotherapists at the age from 28 to 59, 118 representatives of other professions at the age from 30 to 57 and 45 clients of psychotherapists at the age from 18 to 58 participating in research. The following instruments were used in the study: Test of Creative Thinking – Drawing Production (TCT-DP; Urban & Jellen, 1995); The Big Five Inventory (John, Donahue & Kentle, 1991); Trauma Symptom Inventory (TSI; Briere, 1995) as well as demographic information surveys. It was concluded in the study that creativity and personality traits of psychotherapists are essentially related to changes in clients’ symptoms between the first and the tenth psychotherapy session.
Creativity and personality traits of psychotherapists in association with changes in symptoms of the psychotherapists' clients
Keywords: Psiholoģija; kreativitāte; personības iezīmes; klientu simptomu izmaiņas; Clinical psychology; creativity; personality traits; changes in clients’ symptoms