Ar darbu saistītās muskuļu - skeletālās veselības problēmas farmaceitiem un to novēršanas iespējas - Geraščenko, Jekaterina (Latvijas Universitāte, 2019)
Darba zinātniskā vadītāja: Dr. med., LU asociētā profesore Ženija Roja. Darbs izklāstīts uz 62 lpp., ietver 21 attēlus, 9 tabulas, 3 pielikumus, 75 informatīvos avotus. Pētījums sastāv no 4 daļām. Pirmajā daļā ir apkopota un analizēta starptautiskā un Latvijas zinātniskā literatūra par ar darbu saistītām muskuļu-skeletālajām veselības problēmām farmaceitiem un to novēršanas iespējām. Literatūras analīze liecina, ka farmaceiti pakļauti darbā piespiedu pozām, darbam stāvus un psihoemocionālajam stresam. Otrajā daļā ir aprakstītas pētījumā pielietotās metodes. Trešajā pētījuma daļā ir iegūto datu apkopošana un rezultātu analīze. Diskusija ir atspoguļota 4. daļā. Pētījuma ietvaros iegūtie rezultāti liecina, ka farmaceitiem noslogotas šādas ķermeņa daļas darba procesā: mugura, kājas un rokas. Secināts, ka darbā iegūtie rezultāti sakrīt ar citu autoru pētījumiem, ka ar darbu saistītās veselības problēmas pamatā izraisa ergonomiskie riski darbā. Uzrakstīti secinājumi un izstrādātas praktiskās rekomendācijas. Izmantotās pētījuma metodes: aptauja un ātrās ekspozīcijas kontroles metode.

Scientific supervisor: Dr. med., associated professor at LU, Ženija Roja. The work outlined on 62 pages and includes 21 pictures, 9 tables, 3 appendices and 75 information sources. The study consists of 4 parts. The first part summarizes and analyzes international and Latvian scientific literature on work-related musculoskeletal health problems for pharmacists and their prevention options. Literature analysis shows that pharmacists are exposed to forced postures, prolong standing at work and psycho-emotional stress. The second part describes methods used in the study. The third part of the research consists of collecting the obtained data and analyzing the results. The discussion is reflected in part 4. The results of the study show that the following parts of the body are loaded during the work process: back, legs and arms. It has been concluded that the results of this study coincide with other authors works, that proves that work-related health problems are mainly caused by ergonomic risks at work. Conclusions and practical recommendations have been addvised. Methods used: survey and quick exposure check method.
Work related muscle and skeletal disorders for pharmacists and its prevention
Keywords: Farmācija; farmaceiti; darbs; riska faktori; pozas