1980. gada ANO Konvencijā par starptautiskajiem preču pirkuma-pārdevuma līgumiem, paredzētā brīža, kad no pārdevēja uz pircēju pāriet risks, izpēte. - Golovanova, Zane (Latvijas Universitāte, 2012)
Risks ir viens no centrālajiem un galvenajiem elementiem starp pusēm starptautiskos darījumos. Turklāt tas ir arī viens no sarežģītākajiem darījumu elementiem, kas noteikti 1980. gada ANO Konvencijā par starptautiskajiem preču pirkuma - pārdevuma līgumiem. Darbā tiek analizēta riska pāreja situācijās, kad pārdevējs piegādā līgumam neatbilstošu preci, kā arī gadījumos, kad pārdevējs preci piegādā pirms līgumā norunātā termiņa; autore pievēršas arī risku veidu analīzei; tāpat tiek analizēts arī jēdziens “garantija”, proti, kā garantija ietekmē riskus. Tāpat darbā tiek analizēta un nošķirta riska ietekme uz pircēju un pārdevēju, kā arī tiek apskatīti tiesiskās aizsardzības līdzekļi, ko puses izmanto strīda gadījumos. Atslēgvārdi: atbildība; CISG; riska pāreja; neatbilstoša prece.

The risk is one of the central and key elements between parties in international transactions. In addition, it is also one of the most complex elements of transactions, which were established in 1980 in United Nations Convention on the Contracts for the International Sale of Goods (CISG). The transfer of risk is analyzed in situations where the seller delivers goods non-compliant with the contract, as well as in cases where the seller delivers goods before the deadline agreed in the contract; the author also focuses on the analysis of types of risks; the concept “guaranty” is also analyzed, namely, in what way the guarantee affect risks. Similarly, the effect of risk to buyers and sellers is analyzed and separated in the paper, as well as the legal remedies used by the parties in the dispute cases are viewed. Keywords: liability; CISG, risk transfer, unconformity of goods.
Review of the transfer of risk from seller to purchaser under UN Convention on Contracts for the International Sales of Goods
Keywords: Juridiskā zinātne