Baltkrievu izglītības sistēma Latvijā vācu okupācijas laikā 1941.-1944.gadā - Gimbers, Ņikita (Latvijas Universitāte, 2023)
Maģistra darbā „Baltkrievu izglītības sistēma Latvijā vācu okupācijas laikā 1941. – 1944. gadā” caur izglītības prizmu tiek aplūkota baltkrievu minoritātes darbība Latvijas teritorijā vācu okupācijas gados. Izglītības sistēmas izveide un uzturēšana ir svarīgs aspekts jebkurai nacionālajai grupai un baltkrievi šajā ziņā nebija izņēmums. Vācu okupācijas laikā vietējiem baltkrieviem izdevās attīstīt Latvijas teritorijā plašu sabiedrisko un kultūras darbību, kas bija izdevīga vairākām pusēm. Baltkrievi bija ieinteresēti attīstīt Latvijas teritorijā savu kultūru un izglītības sistēmu, vācieši bija ieinteresēti atbalstīt baltkrievus kā pretsvaru latviešu nacionālistiem, poļiem un komunistiem.

The Master's thesis „Belarusian education system in Latvia during the German occupation in 1941 - 1944” examines the activities of the Belarusian minority in the territory of Latvia during the years of German occupation through the prism of education. Establishing and maintaining an education system is an important aspect for any ethnic group, and Belarusians were no exception. During the German occupation, the local Belarusians managed to promote a wide range of social and cultural activities in the territory of Latvia, which was beneficial for several parties. Belarusians were interested in developing their culture and education system in the territory of Latvia, Germans were interested in supporting Belarusians as a counterweight to Latvian nationalists, Poles, and communists.
Belarussian education system in Latvia during the German occupation in 1941-1944
Keywords: Vēsture un arheoloģija; Skola; Izglītība; Skolotājs; Priekšmets; Bērni