Telpas apgaismojuma un datora ekrāna spožuma ietekme uz redzes funkcijām - Ivdre, Santa (Latvijas Universitāte, 2014)
Bakalaura darbs ir uzrakstīts latviešu valodā uz 27 lappusēm. Tas satur 3 tabulas, 20 attēlus, un 17 atsauces uz literatūras avotiem. Darba mērķis: Darba mērķis ir novērtēt, kādi faktori varētu radīt redzes nogurumu, strādājot pie spoža datora ekrāna pazemināta apgaismojuma apstākļos. Metode: redzes asuma un kontrastjutības izmaiņas tika noteiktas tumšā un gaišā telpā pie datora ekrāna, izmantojot datorprogrammu FrACT. Zīlītes diametra izmaiņas tika uzņemtas ar kameru. Subjekti: eksperimentā piedalījās 11 dalībnieki Rezultāti un secinājumi: Redzes funkcijas būtiski nemainās mainoties apkārtējam apgaismojumam. Samazinoties telpas apgaismojumam pieaug zīlītes diametrs un tīklenes apgaismojums. Viens no svarīgiem faktoriem, kas var veicināt redzes nogurumu ir diskomforta apžilbšanas veidošanās.

Bachelor work is written in Latvian on 27 pages. It contains 3 tables, 20 pictures, and 17 preferences to literature Purpose: to find out what could cause visual fatigue while working with bright computer display in low ambient illumination conditions. Method: Visual acuity and contrast sensitivity changes were tested in dark and light room conditions using FrACT test. Pupil size was measured by using a camera. Subjects: 11 subjects took part in experiment Results: Visual functions were not significantly affected by changes in ambient illuminance. By reducing surround illuminance, pupil diameter increased and retinal illuminance also increased. One of the main factors which can cause visual fatigue is discomfort glare.
Ambient illumination and computer display luminance effects on visual functions
Keywords: Fizika