Organizācijas X apmierinātība ar darbu, produktīva uzvedība darbā un organizācijas kultūras rādītāju sakarības - Juzefoviča, Alise (Latvijas Universitāte, 2017)
Bakalaura darba mērķis bija izpētīt, vai pastāv sakarības starp apmierinātības ar darbu, produktīvas uzvedības darbā un organizācijas kultūras rādītājiem organizācijā X, izmantojot sekojošus instrumentus: Apmierinātības ar darbu aptauja (Job Satisfaction Survey, JSSS, Spector, 1994; adaptācija latviešu valodā, Burvis, 2005); Organizācijas kultūras novērtējuma instruments (Organizational Culture Assessment Instrument, Cameron & Quinn, 1999; adaptācija latviešu valodā, Kamrāde); Gallupa darbavietas audits (Gallup Workplace Audit, Gallup, 1992; Nelsone, 2012). Analizējot dažādu pētnieku atziņas par apmierinātību ar darbu, produktīvu uzvedību darbā un organizācijas kultūru, tika konstatēta cieša sakarība starp organizācijas kultūru un apmierinātību ar darbu (Jiang & Klen, 2000; McNinnon, Harrison, Chow & Wu, 2003; Navaie-Waliser, Lincoln, Karutri & Resich, 2004; Rad, Mohammad, Mohamadian & Hossein, 2006; Arnold & Spell, 2006; Chang & Lee, 2007; Mansoor & Tayib, 2010). Tāpat pētījumos konstatēts, ka apmierinātība ar darbu ir saistīta ar darbinieku sniegumu, jo apmierinātību ar darbu lielā mērā ietekmē darbinieku motivāciju, un motivācijas līmenis ietekmē produktivitāti, tātad arī sniegumu (Aziri, 2011; Kappagoda, 2012; Indermun & Bayat, 2013). Praktiskajā pētījumā atklātas statistiski nozīmīga, negatīva sakarība starp apmierinātību ar darbu un organizācijas orientāciju uz mērķiem un sasniegumiem; statistiski nozīmīgas, pozitīvas sakarības starp apmierinātību ar darbu un tādu darbinieku produktīvu uzvedību darbā, kā: iespēja katru dienu darbā darīt to, ko viņi prot vislabāk; saņem atzinību vai uzslavu par labi paveiktu darbu; vadība vai kolēģi izrāda rūpes par viņiem kā par cilvēkiem; rēķinās ar viņu viedokli; organizācijas misija/mērķis uzsver katra darbinieka darba svarīgumu; kolēģi veic darbu kvalitatīvi; darbā tiek dota iespēja mācīties un pilnveidoties. Tātad, organizācijā X starp apmierinātība ar darbu, produktīvu uzvedību darbā un organizācijas kultūru, pastāv statistiski nozīmīgas sakarības.

The purpose of the present paper was to investigate the relationship between job satisfaction, productive behavior and organizational culture in organization X using the following methods: Job Satisfaction Survey (JSSS, Spector, 1994; adaptation in Latvian, Burvis, 2005 ); Organizational Culture Assessment Instrument (Cameron & Quinn, 1999, adaptation in Latvian, Kamrāde); Gallup Workplace Audit (Gallup, 1992; adaptation in Latvian, Nelsone, 2012). Analyzing the findings of various researchers about job satisfaction, productive behavior at work and organizational culture, a close correlation was found between organizational culture and job satisfaction (Jiang & Klen, 2000; McNinnon, Harrison, Chow & Wu, 2003; Navaie-Waliser, Lincoln, Karutri & Resich, 2004; Rad, Mohammad, Mohamadian & Hossein, 2006; Arnold & Spell, 2006; Chang & Lee, 2007; Mansoor & Tayib, 2010). Similarly, research has shown that job satisfaction is related to employee performance, since job satisfaction greatly affects employees' motivation, and the level of motivation affects productivity, and therefore performance (Aziri, 2011; Kappagoda, 2012; Indermun & Bayat, 2013). In the practical study, there was a statistically significant negative relationship between job satisfaction and the organization's focus on goals and achievements; statistically significant positive relationships between job satisfaction and the productive behavior of employees at work, such as: the opportunity to do what they know best at work; evaluation about good work; colleagues show concern for them as people; count their opinions; the mission/purpose of the organization emphasizes the importance of the work of each employee; colleagues do their work qualitatively; opportunity to study and develop. So, there are statistically significant relationships in organization X between job satisfaction, productive behavior at work and organizational culture.
Satisfaction with the work of the organization's X employees, productive behavior at work and correlation of organizations culture indicators
Keywords: Psiholoģija; apmierinātība ar darbu; produktīva uzvedība darbā; organizācijas kultūra; darbinieku sniegums darbā