Valsts ieņēmumu dienests kā cietušā pārstāvis kriminālprocesā - Francuzova, Tatjana (Latvijas Universitāte, 2015)
Noziedzīgo nodarījumu rezultātā kaitējums var tikt radīts ne tikai privātpersonām, bet arī valstij. Valstij kā juridiskai personai ir sava manta, kas nepieciešama valstisko funkciju realizēšanai. Viens no valsts galvenajiem ienākumiem ir valsts budžetā maksājamie nodokļi un nodevas. Personai veicot prettiesiskas darbības un apejot ar likumu noteikto pienākumu maksāt nodokļus, valsts budžetā netiek iekasēti būtiski nodokļu maksājumi. Pētījuma uzdevums bija izpētīt pastāvošo praksi, Valsts ieņēmumu dienestam pārstāvot valsts intereses krimināllietās, kurās personu noziedzīgās darbības dēļ valstij radīti zaudējumi. Uzdevums veikts ar mērķi konstatēt kā Valsts ieņēmumu dienests var efektīvāk īstenot valsts intereses kriminālprocesā un panākt valstij radīto zaudējumu atlīdzināšanu, kā arī izdarīt attiecīgus secinājumus par praksē pastāvošajām krimināltiesiskajām attiecībām. Pētījuma rezultātā konstatētas būtiskākās Valsts ieņēmumu dienesta tiesības un pienākumi, kuru īstenošanas rezultātā valstij radītie zaudējumi tiktu piedzīti efektīvāk un tiktu ievērotas arī apsūdzētā tiesības. Atslēgvārdi: Valsts ieņēmumu dienests, cietušais, cietušā pārstāvība, tiesības uz informāciju, kaitējums, kompensācijas pieteikums, izlīgums.

Criminal offence can cause damages to individual and also to state. As a legal person state has their own property which is necessary to realise governmental functions. One of the primary state incomes are taxes and charges paid in state budget. If person take illegal actions and evade to pay taxes, which is it’s duty by the law, state’s budget does not get important tax payments. Research target was to explore practice in criminal cases where State Revenue Service represent state interests. Research leads an aim to found out how State Revenue Service can more effectively realise state interests and achieve compensation. Research also lead an aim to make appropriate conclusions about criminal relations which exist in practice. Determinining State Revenue Service most important rights and duties to levy more effectively damages caused by criminal and to observe the accussed rights is a result of this research. Keywords: State Revenue Service, the victim, the victim's representative, the right to information, criminal damage, compensation, settlement.
The State Revenue Service as a representative of the victim in criminal proceedings
Keywords: Juridiskā zinātne