Eiropas Centrālās bankas kvantitāvās mīkstināšanas programmas analīze - Miškovska, Aiva (Latvijas Universitāte, 2016)
Globālā finanšu krīze, kuras aizsākumi vērojami 2007.gada nogalē, lika CB arvien vairāk pārdomāt monetārās politikas izvēli, jo tradicionāli MFI ietekme uz ekonomiku bija zema. Šāda situācija lika CB uzsākt netradicionālo MFI izmantošanu, lai nepieļautu makroekonomisko rādītāju negatīvo tendenci, kā arī lai stimulētu ekonomisko attīstību un nodrošinātu cenu stabilitāti. Bakalaura darba mērķis ir veikt ECB monetārās politikas analīzi, īpašu uzmanību pievēršot kvantitatīvas mīkstināšanas instrumentiem, izdarīt secinājumus un sniegt priekšlikumus par tālākiem monetāras politikas attīstības virzieniem ekonomisko problēmu risināšanā. Pētījuma rezultāti liecina par to, ka programma ir vērsta uz ilgtermiņa investīcijām ekonomikā, līdz ar to esošajā momentā ietekme uz tautsaimniecību izteikti neatspoguļojas makroekonomiskajos rādītājos, taču tie ir ar pozitīvu tendenci. Šāda tendence liecina par kvantitatīvās mīkstināšanas programmas pozitīvo ietekmi uz eiro zonas ekonomiku, līdz ar to veicinot cenu stabilitāti un izlaides apjomu pieaugumu, tirgus likviditātes palielināšanas dēļ, tuvākajā nākotnē.

In the end of 2007 was first features of crisis that prompted to start think about different monetary policy, because traditional instruments of monetary policy didn’t work very well and the effect to economics was low. That kind of situation forced to central banks start to think about using untraditional instruments to stimulate economic development and ensure price stability. The aim of bachelor’s thesis is to analyze the monetary policy of European Central bank (ECB) and used instruments of monetary policy, specially focus on used instruments for quantitative easing, make conclusions and offer some proposals to next development trends for monetary policy, which helps to solve economic problems. Results of research shows that the program is focused on long term investment for economics. In case of that now we can`t see programs main effect in economics main indicators, but already we can see a positive trend. This positive trend shows us that quantitative easing works and soon we will feel this effect in indicators. It will make price stability trend and increase the produced volumes.
Analysis of European Central Banks program of quantitative
Keywords: Ekonomika; kvantitatīvā mīkstināšana; netradicionālie finanšu instrumenti; Eiropas Centrālā banka; aktīvu iepirkumi