Studentu karcera laika kapsulas - Molls, Kaspars Markus (LU Muzejs, 2023)
Raksts veltīts unikālam atklājumam Latvijas Universitātes vēsturiskajā Studentu karcerī, kas glabājies kopš 19./20. gs. mijas. Tiek analizētas 3 papirosu paciņas un 1 sērkociņu kastīte no Krievijas impērijas laika, noskaidrojot tā izcelsmi, pielietojumu un zinātnisko novitāti. Atrastie priekšmeti liecina, ka Studentu karcerī ieslēgtie studenti spēja apiet Rīgas Politehnikuma Studentu disciplinēšanas regulā noteikto sodu par smēķēšanu. Priekšmeti arī ir Latvijas industriālās vēstures atstāts mantojums, kas liecina par Baltijas reģiona nozīmi Krievijas impērijas rūpniecības attīstībā.

he article is dedicated to a unique discovery in the Historic Student solitary confinement cell of the University of Latvia, preserved since the turn of the 19th/20th centuries. An analysis of 3 papiros packets and 1 matchbox from the time of the Russian Empire has been made, clarifying its origin, use, and scientific novelty. The found objects show that the students locked in the Student solitary confinement cell could circumvent the punishment for smoking stipulated in the Student Disciplinary Regulation of the Riga Polytechnikum. The objects are also a legacy of Latvia's industrial history, testifying to the importance of the Baltic region in the industrial development of the Russian Empire.
Keywords: Research Subject Categories::HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects::History subjects::History; Studentu karceris; Laika kapsula; Ābrams Maikapars; Vasīlijs Ivanovičs Asmolovs; Luijs Hiršmans; Krievijas impērija; Student solitary confinment cell; Time Capsule; Abram Maikapar; Vasili Ivanovich Asmolov; Louis Hirschmann; Russian empire; Rīgas Politehnikums/Rīgas Politehniskais institūts; Riga Polytechnikum/Riga Polytechnical institute