Tūrisma attīstības salīdzinošs izvērtējums postpadomju periodā Rīgā un Prāgā - Elste, Signe (Latvijas Universitāte, 2012)
Maģistra darbā „Tūrisma attīstības salīdzinošs izvērtējums postpadomju periodā Rīgā un Prāgā” analizēta tūrisma attīstības gaita divās bijušajās sociālistisko valstu galvaspilsētās. Darba uzdevums ir noskaidrot kā mainījusies tūrisma nozare pēc valstiskās neatkarības atjaunošanas. Pētījumā tika noskaidroti un analizēti galvenie rādītāji, kas parāda kā tūrisma nozare laika gaitā mainījusies. Pētījumā pievērsta uzmanība tādiem rādītājiem kā viesu un viesnīcu skaits, pilsētas telpas pārmaiņas un padomju mantojuma loma tūrisma nozarē mūsdienās. Pētījumos izmantotās metodes: informācijas materiālu, statistikas datu analīze. Iegūto datu analīzes vizualizēšanai ir izmantoti GIS rīki. Pamatojoties uz veikto pētījumu, secināts, ka gan Rīgā, gan arī Prāgā pēc padomju bloka sabrukuma, pāreja no plānveida uz tirgus ekonomiku ietekmēja arī tūrisma nozares turpmāko attīstību. Daudzās pārmaiņas politiskajā un ekonomiskajā jomā ietekmē tūrisma nozari, kas ir jūtīga un reaģē izmaiņām. Maģistra darbs sastāv no 95 lapaspusēm, kurās iekļauti 14 attēli, 10 tabulas un 9 pielikumi. Atslēgas vārdi: Tūrisms postpadomju periodā, tūrisms, jaunās galvaspilsētas, transformācija

Authors master paper „Comparative assessment of tourism development in post-soviet period in Riga and Prague” analyses tourism development in two post-socialist capitals. The aim of this work is to find out how tourism industry changed after regaining independence. Author in this research clarifies and analyses indicators that shows how tourism industry developed during this period. Paper focuses on indicators like number of tourists and number of hotels, transformation of cities spatial structure and soviet heritage tourism nowadays. Methodology includes analyzing information materials and statistics. To visualize the data author uses GIS. Based on the observation author concludes that both Riga and Prague after soviet period experienced great changes. Transition from central planned to market economy influenced further development of tourism industry. Tourism is sensitive to different changes for example political and economic changes. Paper consists of 95 pages, 14 images, 10 tables and 9 attachments. Key words: Tourism in post-soviet period, tourism, re-emerging capitals, transition
Comparative assessment of tourism development in post-soviet period in Riga and Prague
Keywords: Ģeogrāfija