Finanšu pārskata revīzija un tās gaita uzņēmumā SIA “X” - Pocjus, Evita (Latvijas Universitāte, 2016)
Diplomdarba tēma: „Finanšu pārskata revīzija un tās gaita uzņēmumā SIA „X”” Finanšu pārskata revīzija ir būtiska, jo arī Latvijas Zvērināto revidentu asociācijas apkopotie statistikas dati norāda, ka Latvijā ~90% no pirmreizēji revidētiem uzņēmumiem tiek atklātas būtiskas neatbilstības grāmatvedības uzskaitē, tās atbilstībai LR likumiem un normatīviem aktiem, kā arī finanšu pārskata sagatavošanā. Finanšu pārskata revīzija ir nepieciešama katram uzņēmumam, kurš grib iegūt klientu un sadarbības partneru uzticību. Finanšu pārskata revīzija veicina kļūdu savlaicīgu atklāšanu un minimizēšanu grāmatvedības uzskaitē un finanšu pārskata sagatavošanā, novērš maksājamās soda un kavējuma naudas, kā arī samazina ēnu ekonomikas risku. Diplomdarba mērķis: izstrādāt un analizēt finanšu pārskata revīzijas gaitu uzņēmumā SIA „X”, veikt finanšu rādītāju analīzi un izdarīt secinājumus, noteikt riskus saistībā ar SIA „X” saimniecisko darbību, izstrādāt priekšlikumus turpmākai SIA „X” attīstībai un finanšu pārskata revīzijām. Izvirzīto mērķu sasniegšanai diplomdarbā darba autore pētīja finanšu pārskata revīzijas teorētisko bāzi, raksturoja uzņēmuma SIA „X” saimniecisko darbību un analizēja finanšu pārskata revīzijas gaitu. Darba gaitā autore secināja, ka uzņēmumā SIA „X” nav izveidots 100% uzkrājums šaubīgam debitoru parādam un izstrādāja priekšlikumu uzņēmuma vadībai. Diplomdarba apjoms ir 71 lapaspuse, darbā iekļauts 1 attēls, 19 tabulas un 5 pielikumi.

Diploma Paper topic: „Financial statement audit and the audit process in company SIA “X” ” An audit of the financial statement is essential, because the statistical data aggregated by the Latvian Association of sworn Auditors indicate that in Latvia ~ 90% of the audited companies has significant discrepancies in accounting records, its compliance with laws and regulations of Republic of Latvia, as well as in the preparation of the financial statement. Financial statement audit is required for each company, who wants to get customer and partner confidence. Financial statement auditing promotes early mistake detection and accompanying the accounting records and the financial statement preparation, prevents the fines and periodic penalty payments, as well as reduces the risk of the shadow economy. Diploma Paper aim: to develop and analyse financial statement audit process of company SIA „X”, perform the analysis of financial indicators and make conclusions, identify the risks in connection with SIA „X” economic activities, develop proposals for further development of the SIA „X” and financial statement audits. To achieve the aims of the Diploma Paper the author studied the financial statement audit theoretical base, described the company’s SIA „X” economic activity and analysed the financial statement audit process. In the course of work the author concluded that the company SIA „X” has not created 100% provision for doubtful accounts receivable and developed the proposal for the company’s management. Diploma Paper is 71 page, job contains 1 image, 19 tables and 5 attachments.
Financial statement audit and the audit process in company SIA "X"
Keywords: Ekonomika; būtiskums; finanšu pārskata revīzija; finanšu pārskats; revidents; revīzijas riski