Prospektīva ar urīnpūšļa kateru asociētu infekciju uzraudzība P.Stradiņa KUS Neiroloģijas klīnikā - Bojāre, Marta (Latvijas Universitāte, 2020)
Urīnpūšļa katetru asociētas urīnceļu infekcijas (KAUTI) ir vienas no biežākajām ar veselības aprūpi saistītajam infekcijām. Literatūras dati liecina, ka vieni no augstākajiem KAUTI rādītājiem ir neiroloģijas nodaļā. Arī Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcā (PSKUS) neiroloģijas nodaļā ir salīdzinoši augsts kateterizēto pacientu īpatsvars. Ar aktīvu uzraudzību iespējams gūt kvalitatīvus rezultātus un noskaidrot ar urīnpūšļa katetru lietošanu asociētās problēmas. Mērķis. Pētījuma mērķis ir analizēt urīnpūšļa katetru lietošanu, noskaidrot ar urīnpūšļa katetru asociētu infekciju incidenci, kā arī izvērtēt to ārstēšanu PSKUS neiroloģijas klīnikas pacientiem. Materiāli un metodes. Tika veikts prospektīvs KAUTI uzraudzības pētījums trīs mēnešu periodā, izmantojot protokolu, kas balstīts uz Eiropas Slimību kontroles un profilakses centra (ECDC) punkta prevalences protokola formātu. KAUTI definīcijai tika izmantoti ASV slimību profilakses un kontroles centra (CDC) un ECDC kritēriji. KAUTI incidence un prevalence tika aprēķināta izmantojot CDC definīcijas. Papildus tika veikta neiroloģijas klīnikas ārstu anketēšana par urīnpūšļa katetru lietošanu slimnīcā. Rezultāti. Tika analizēta informācija par 563 pacientiem, no tiem 159 (28,2%) tika veikta urīnpūšļa kateterizācija. 89,9% gadījumu bija atbilstoša indikācijām. Dokumentācija tika veikta 44,6% gadījumu. Mediānais katetru dienu skaits bija sešas dienas. Aprēķinātā KAUTI incidence bija 5,8 uz 1000 katetru dienām, prevalence 12,9 uz 10 000 gultu dienām. Aptaujā piedalījās 14 neiroloģijas nodaļas ārsti, no tiem 57,1% bija sertificēti ārsti. Tikai vienu no urīnpūšļa kateterizācijas indikācijām atzīmēja visi ārsti – urīna retenci, turklāt trešdaļa neirologu atzīmēja arī neatbilstošas indikācijas. Secinājumi. Vismaz katram ceturtajam pacientam neiroloģijas nodaļā tika veikta urīnpūšļa kateterizācija. Atbilstoša indikācija bija 89,9% gadījumos, taču dokumentācija veikta mazāk kā pusei pacientu. Lai gan urīnpūšļa kateterizācijas incidence atbilst citu pētījumu datiem, ar katetru asociētu infekciju incidence neiroloģijas nodaļā ir augstāka salīdzinot ar starptautiskiem rezultātiem, taču, lai kvalitatīvāk izvērtētu KAUTI izraisītājus, to antibakteriālo jutību, kā arī ietekmējošos faktorus, ir nepieciešams veikt turpmāku KAUTI uzraudzību.

Catheter associated urinary tract infections (CAUTI) are one of the most common infections associated with health care. Data found in literature suggest that one of the highest CAUTI rates are detected in the Department of Neurology in Pauls Stradins Clinical University Hospital (PCUH). The Department of Neurology at PSCUH also has relatively high proportion of catheterized patients. It is possible to acquire qualitative data and to determine problems related to urinary catheter use with active surveillance. Aim. The aim of this study is to analyse the practice of indwelling urinary catheter use, determine the incidence of CAUTI, and to evaluate treatment patterns in the Department of Neurology at PSCUH Materials and methods. A prospective surveillance study of CAUTI was conducted over three-month period using a protocol based on the point prevalence protocol format of the European Center for Disease Control and Prevention (ECDC). The Centers for Disease Control and Prevention (CDC) and ECDC criteria were used to define CAUTI. CAUTI incidence and prevalence were calculated using CDC definitions. In addition, a survey on the use of urinary catheters in the hospital was conducted with doctors working at the Department of Neurology. Results. Information was analyzed from 563 patients, 159 (28.2%) of whom received indwelling urinary catheters. Indication was appropriate in 89,9% of cases. Documentation was performed in 44.6% of cases. The median number of catheter days was six days. The estimated incidence of CAUTI was 5.8 per 1,000 catheter days, with a prevalence of 12.9 per 10,000 bed days. 14 therapists participated in the survey, of which 57.1% were certified doctors. Only one of the indications for indwelling urinary catheterization was marked by all doctors – urinary retention, moreover, one third of neurologists also marked inappropriate indications. Conclusions. In the Department of Neurology at least one out of four patients had an indwelling urinary catheter inserted. Appropriate indication was found in 89,9% of cases; however, documentation was performed among fewer than half of the patients. Although the device utilization ratio corresponds to other study results, the incidence of CAUTI are found to be higher among patients of the Department of Neurology at PSCUH when compared to international results. In order to better evaluate pathogens and their associated antimicrobic susceptibility, and the influencing factors of CAUTI, further surveillance of CAUTI is necessary.
Prospective Surveillance of CAUTIs at the Department of Neurology in P. Stradins CUH
Keywords: Medicīna; Ar veselības aprūpi saistītas infekcijas; Urīnpūšļa katetrs; Ar urīnpūšļa katetru asociētas infekcijas; Uzraudzība; Neiroloģijas klīnika