Dzimumlomu sadalījums jauniešu kopdzīvē - Šeine, Laura (Latvijas Universitāte, 2012)
Bakalaura darbā tiek apskatīts un veikts pētījums par dzimumlomu sadalījumu jauniešu kopdzīvē. Pētījuma mērķis – noskaidrot, kā jaunieši kopdzīvē sadala pienākumus, kādi pienākumi tiek stereotipizēti, kādas ir pāru attieksmes pret šo dzimumlomu sadalījumu un laulību nozīmi attiecībās. Darba teorētiskā bāze veidota balstoties Frenka D. Finčama un Ming Cu pētījumā „Romantiskās attiecības pieaugušo dzīves sākumposmā” un Dženetas Zalcmanes Čafecas „Dzimumu socioloģijas rokasgrāmata” darbā aplūkotajās teorijās. Pētījuma ietvaros veiktas 14 daļēji strukturētas padziļinātās, tiešās intervijas ar 7 jauniešu pāriem vecumā no 20 – 25 gadu vecumam. Pētījuma rezultātos vērsta uzmanība uz galvenajām tendencēm jauniešu kopdzīves aspektā, izmaiņām mūsdienās un citiem nozīmīgiem aspektiem pētāmās tēmas virzībā. Atslēgvārdi: jaunieši, romantiskās attiecības, kopdzīve, dzimumlomas

Within this Bachelor’s thesis a research was conducted on differentation of gender roles in youth cohabitation. Aim of the research is to find out how young people cohabiting divide responsibilities, which responsibilities are prone to stereotype, what are the attitudes towards differentation of gender roles and the meaning of marriage in relationships. The theoretical framework is developed on the basis of Frank D. Finchams and Ming Cui research "Romantic relationships in emerging adulthood" and Janet Saltzman Chafetz work "Handbook of the Sociology of Gender". During the study 14 semi-structured in-depth, face to face interviews were conducted with seven couples of young people at the age of 20 - 25 years. Results of the study focus on major trends in youth cohabitation, changes in nowadays and other important aspects of the researched topic. Keywords: youth, romantic relationships, cohabitation, gender roles
Differentiation of gender in youth cohabitation
Keywords: Socioloģija