Vecāku priekšstati par pusaudžu mentālo veselību - Neļķe, Ieva (Latvijas Universitāte, 2022)
Bakalaura darba tēma - “Vecāku priekšstati par pusaudžu mentālo veselību”. Bakalaura darba tēmas aktualitāti pamato Latvijā veikto pētījumu dati, kas parāda, ka četru gadu laikā palielinājies pusaudžu skaits ar mentālās veselības problēmām. Tā kā vecāki ir svarīgs atbalsta punkts pusaudža dzīvē, ir svarīgi noskaidrot vecāku priekšstatus par mentālo veselību. Darba mērķis: noskaidrot vecāku priekšstatus par pusaudžu mentālo veselību. Pētījuma hipotēze: pusaudžu vecāki pievērš pietiekamu uzmanību savu bērnu mentālajai veselībai un seko tai līdz. Pētījuma metode: kvantitatīvs šķērsgriezuma pētījums. Pētniecības instruments: anketa. Pētījuma galvenie rezultāti: Lielākā daļa respondentu uzskata, ka jāsāk pievērst uzmanība pusaudža uzvedībai, kad viņš kļūst noslēgts un rodas negatīva nostāja pret visu, kā arī viņi ir saskatījuši tāda rakstura izmaiņas savos pusaudžos. Uz izmaiņām vairums vecāki reaģēja ar komunikācijas izveidi ar pusaudzi, lai varētu pārrunāt iespējamos iemeslus uzvedības izmaiņām. Pētījuma hipotēze apstiprinājās - pusaudžu vecāki pievērš pietiekamu uzmanību savu bērnu mentālajai veselībai un seko tai līdz. Atslēgvārdi : vecāki, priekšstati, mentālā veselība, pusaudži

The topic of bachelor’s thesis is “Parents’ notions of adolescents’ mental health”. The topic of the bachelor’s work is based on data from studies carried out in Latvia which show that the number of teens with mental health problems has increased in four years. As parents are an important point of support in adolescence, it is important to clarify parents’ perceptions of mental health. The aim of this study is to find out parents’ perceptions of adolescents’ mental health. Hypothesis put forward: Adolescent parents pay sufficient attention to their children 's mental health and follow it. Research method: quantitative cross-sectional study. Research instrument: Questionnaire. Main results of the study: Most respondents believe that they should start paying attention to the adolescent's behavior when he or she becomes closed-minded and has a negative attitude towards everything, and they have seen this kind of change in their adolescents. Most parents responded to the change by communicating with the adolescent to discuss possible reasons for the change in behavior. The hypothesis of the study was confirmed - adolescent parents pay sufficient attention to their children 's mental health and follow it. Keywords: parents, perceptions, mental health, adolescents
Parents’ notions of adolescents’ mental health
Keywords: Medicīna; Vecāki; Priekšstati; Mentālā veselība; Pusaudži