Tiešie nodokļi Latvijā - Solosteja, Anna (Latvijas Universitāte, 2010)
Diplomdarba tēma, „Tiešie nodokļi Latvijā” lai arī ir daudz pētīta, tomēr pētijumi topuši pirms Latvija saskarās ar ekonomisko krīzi un tajos izvirzīti priekšlikumi ir zaudējuši savu aktualitāti. Šo darba tēmu autore izvēlējas, jo uzskata to par maz apskatīto speciālajā literatūrā un grib pilnveidot savas zināšanās šajā jomā. Diplomdarba mērķis pamatojoties uz pieējamo litertūru izpētīt tiešo nodokļu būtību, to ietekmi uz ekonomiku un valsts budžetu Latvijā. Diplomdarba galvenie sasniegtie rezultāti ir: 1. Jo augstākas ir nodokļu likme, jo lielāki kļūst nodokļu ieņēmumi, tomēr pārāk liels nodokļu likmju pieaugums samazina uzņēmējdarbības apjomu un palielina ēnu ekonomikas sektoru; 2. Vissliktāk 2009. gadā valsts budžetā ir pildījušies uzņēmumu ienākuma nodokļa (UIN) ieņēmumi, kuri par 14,4% atpaliek no iepriekš plānotā apjoma. UIN ieņēmumos budžetā bijuši 179,7 miljoni latu. Salīdzinot ar pagājušo gadu UIN ieņēmumi samazinājušies par 61,6%. Savukārt iedzīvotāju ienākuma nodoklī šogad iekasēti 666,9 miljoni latu, kas par 11% atpaliek no plānotā apjoma. Pievienotās vērtības nodokļa ieņēmumi bijuši par 10% mazāki nekā plānots un ieņemti 743,6 miljoni latu. Akcīzes nodokļa ieņēmumi pagājušgad bijuši 467,9 miljoni latu; 3. Valdībai ir dažādi rīcības plāni nodokļu politikas uzlabošanā, tomēr nav konkrētas nodokļu likmes, katra partija piedāvā atšķirīgas nodokļu likmes un iedzīvotājiem tas rada sarežģījumus, plānojot izdevumus. Diplomdarbs sastāv no: 3 nodaļām un 10 apakšnodaļām, kurus izpētot autore nonāk pie secinājumiem un priekšlikumiem. Darba tēma ir izvērsta uz 67 lapaspusēm. Darbā ir – 5 attēli un - 5 tabulas. Diplomdarbā izmantotie materiāli: Latvijas Republikas likumi, Latvijas un ārzemju autoru grāmatas, interneta resursi. Diplomdarba atslēgvardi: tiešie nodokļi, valsts budžets, ekonimika, nodokļu līkme.

The theme of the paper „Direct taxes in Latvia” has been investigated by many specialists, however previous research was carried out before the economic crisis so all recommendations have lost their value. The author has chosen this theme because it is rare even in specialist literature, also the author wants to improve own knowledge on the subject. The aim of the diploma paper is to investigate the essence of direct taxes, their influence on economics and state budget of Latvia and is based upon published literature. The main reached results are following: 1. The higher is the rate, the bigger will be tax incomes, however too high increase of tax rates turns down the volume of business activity and extends sector of shady economy; 2. The worst indexes from the state budget (year 2009) showed income from enterprise income tax, showing 14,4% less compared to the previously planned volume. Income from enterprise income tax was 179,7 mill. LS. Compared to previous year, the income from enterprise income tax went down by 61,6%. In turn from the inhabitants income tax budget got 666,9 mill. LS this year, 11% less than planned volume. Income from value added tax was 10% less than planned – only 743,6 mill. LS. Income from excise tax was 467,9 mill. LS last year; 3. Government has different action plans for tax policy improvement, however is does not have precise tax rate, each party offers different tax rates. This generates complications to the inhabitants who plan their expenses. The diploma paper consists of: 3 chapters and 10 subdivisions, after the investigation the author makes conclusions and gives the recommendations. The work consists of 67 pages; it includes 5 images and 5 tables. Materials used in diploma paper: Latvian legislation, books from Latvian and foreign authors, Internet sources. Key words: direct taxes, state budget, economics, tax rate.
Latvian direct taxes
Keywords: Vadībzinātne