Biznesa modeļi digitālo bibliotēku pārvaldībā - Mukāne, Liene (Latvijas Universitāte, 2013)
Biznesa modeļa pielāgošana digitālās bibliotēkas pārvaldības jomā ir garants tam, ka tā tiks labi un veiksmīgi vadīta, pilnveidota un attīstīta. Maģistra darba pētījuma problēma ir, ka Latvijas Nacionālā digitālā bibliotēka ir salīdzinoši jauna sistēma, līdz ar to tā nav ieguvusi konkrētas aprises un attīstība ne visos aspektos notiek optimāli. Pētījuma mērķis ir, izmantojot teorētiskās informācijas bāzi un praktiskos rezultātus, kas iegūti, veicot kontentanalīzi un intervijas, izveidot SVID analīzi LNDB. Balstoties uz iegūtajiem datiem, tika izanalizēts, kāds biznesa modelis nākotnē varētu būt visefektīvākais digitālās bibliotēkas pārvaldības jomā. Pētījuma rezultāti parāda, ka LNDB pārvaldībā var piemērot jaukta tipa modeli, piemērojot konkrētus aspektus gan no EFQM Eiropas izcilības modeļa, gan Darbības modeļa.

The adjustment of business models to the management of digital library is the guarantee that this library will be successfully administrated, improved and developed. The problems of Masters Thesis covers the fact that National Digital Library of Latvia is comparatively new system and has not taken specific outline and some aspects of development can be evaluated as non-optimal. The aim of this research is to develop SWOT analyses for NDLL utilizing bases of theoretical information and practical results obtained in content analyses and interviews; as well as to analyze which business model could be the most effective in the digital library management. Study results show that blended business model could be adapted applying concrete aspects from both – EFQM European Excellence Model and Operating Model.
Business models of digital library management
Keywords: Komunikācijas zinātne