Metilglioksāla noteikšana medū - Lūķe-Čāmāne, Laura (Latvijas Universitāte, 2024)
Metilglioksāla noteikšana medū. Lūķe – Čāmāne L., darba vadītājs prof. Vīksna A., zinātniskais konsultants mg. chem. Labsvārds K., D. Maģistra darbs, 54 lappuses, 28 attēli, 19 tabulas, 52 literatūras avoti, 7 pielikumi. Latviešu valodā. Darbā ir veikta metilglioksāla kvantitatīva noteikšana dažādu izcelsmes medus paraugos, izmantojot divas metodes – spektrofotometriska metode, kur absorbcijas mērījumi veikti UV spektra diapazonā līdz 400 nm, un šķidruma hromatogrāfijas metode. Darba gaitā kā derivatizācijas aģents izmantots o-fenilēndiamīns. Veikta hromatogrāfijas metodes optimizācija un validācija. Noteikts metilglioksāla daudzums medus paraugos un salīdzināts ar literatūras datiem.

Methylglyoxal determination in honey. Lūķe – Čāmāne L., supervisor prof. Vīksna A., scientific adviser mg. chem. Labsvārds K., D. Masters thesis, 54 pages, 28 figures, 19 tables, 52 literature references, 7 appendices. In latvian. Quantitative determination of methylglyoxal in honey samples of different origins has been carried out using two methods - a spectrophotometric method, where absorption measurements were made in the UV spectrum range up to 400 nm, and a liquid chromatography method and o-phenylenediamine was used as a derivatization agent. Optimization and validation of the chromatography method was performed.
Methylglyoxal determination in honey
Keywords: Ķīmija; MEDUS; METILGLIOKSĀLS; AUGSTEFEKTĪVĀ ŠĶIDRUMA HROMATOGRĀFIJA; DERIVATIZĀCIJA; O-FENILĒNDIAMĪNS