Idiomu mācīšana kontekstā 11. klases skolēnu angļu valodas vārdu krājuma bagātināšanai - Ozoliņa, Una Marta (Latvijas Universitāte, 2024)
Vārdu krājums ir svarīgs aspekts ikvienā valodā, jo tas sniedz iespēju komunicēt ar citiem cilvēkiem. Vidusskolēnu angļu valodas līmenis var atšķirties, taču, lai valodu zinātu augstākā līmenī, skolēniem jāiepazīstas arī ar vārdu lietošanu pārnestā nozīmē. Valodas tēlainie izteiksmes līdzekļi ir dažādi, un pie tiem pieder arī idiomas, kas norāda uz to lietotāja prasmīgo valodas lietošanas līmeni. Vidusskolēniem var būt grūti izprast idiomu nozīmi, tāpēc mācīšana kontekstā tiek uzskatīta par iespējamu risinājumu skolēnu vārdu krājuma uzlabošanai. Bakalaura darba mērķis bija izpētīt, kā idiomu mācīšana kontekstā bagātina 11. klases skolēnu angļu valodas vārdu krājumu. Lai sasniegtu izvirzīto mērķi, tika veikts gadījuma pētījums. Pētījuma izlasi veidoja 11. klases skolēni un viena angļu valodas skolotāja. Tika izmantotas šādas datu vākšanas metodes: intervija ar angļu valodas skolotāju, vārdu krājuma tests par idiomām un anketa skolēniem. Intervijā tika sniegts ieskats, kā mācīt idiomas, izmantojot mācīšanu kontekstā, tests sniedza informāciju par skolēnu iepriekšējām zināšanām par idiomām, un anketā tika atklāts skolēnu viedoklis par mācību procesu un idiomu izmantošanu reālajā dzīvē. Bakalaura darba rezultāti uzrāda, ka idiomu mācīšana kontekstā ir efektīva metode skolēnu vārdu krājuma bagātināšanai. Skolēni mācījās dažādas idiomas, parādot, ka var tās izmantot dažādos uzdevumos, kā arī izskaidrot to nozīmi. Turklāt skolēni apgalvo, ka arī viņiem patika mācīties idiomas ar dažādu aktivitāšu palīdzību, un viņi pamanīja pozitīvas izmaiņas savā vārdu krājumā. Mācīšana kontekstā ne tikai uzlaboja skolēnu vārdu krājumu, bet arī skolēnu iesaisti mācību stundās. Skolēni testā uzrādīja labus rezultātus, jo vidēji katrā uzdevumā ieguva vairāk nekā pusi no maksimāli iegūstamajiem punktiem. Bakalaura darba autore secina, ka pozitīvais rezultāts sasniegts, visu mācību stundu laikā veicot dažādas aktivitātes. Skolēniem patika mācību process un idiomas, kurām bija interesanta nozīme. Pētījumu ierobežoja laika plānošana, jo idiomu mācīšana bija jāiekļauj semestra plānā. Turpmākus pētījumus varētu veikt, pētot, kā idiomas uzlabo skolēnu vārdu krājumu un radošās rakstīšanas prasmes.

Vocabulary is an important aspect in every language as it provides a chance to communicate with other people. Upper secondary school students’ English language levels can differ, but to know the language at a higher level, learners need to get acquainted with figurative language as well. Idioms also belong to figurative language and are often used among proficient language speakers. It can be difficult for upper secondary school students to comprehend the meaning of idioms, therefore contextualised teaching is approached as a possible solution for enhancing students’ vocabulary. Therefore, the aim of the Bachelor’s Thesis is to examine how contextualised teaching of idioms enriches Grade 11 students’ English vocabulary. To achieve the aim a case study was carried out. Students from Grade 11 and one English language teacher were the research sample of this case study. Interview with an English teacher, vocabulary test on idioms and a questionnaire for students were used as data collection methods. The interview gave an insight on how to teach idioms through contextualised teaching, the test provided information about students’ previous knowledge on idioms and the questionnaire revealed students’ opinion about the learning process and use of idioms in real life. The results of the Bachelor’s Thesis reveal that contextualised teaching of idioms is an effective method to enrich students’ vocabulary. Students learnt various idioms, showing that they can use them in different tasks as well as explain their meaning. Moreover, the students reported that they enjoyed learning idioms through various activities, and they noticed improvement in their vocabulary. In addition, not only did contextualised teaching improve students’ vocabulary but also the engagement during the lessons. The students showed good results in the test as on average they achieved more than half of the maximum points in each task. The author of the Bachelor’s Thesis concludes that the positive result was achieved by doing various activities throughout the lessons. Students enjoyed the learning process and the idioms that had interesting meanings. During the research the limitation was the time management as teaching of idioms had to be incorporated in the semester plan. Further research could be done by researching how idioms improve students' vocabulary and creative writing skills.
Contextualised Teaching of Idioms to Enrich Grade 11 Students’ English Vocabulary
Keywords: Izglītības zinātnes; Mācīšana kontekstā; Idiomas; Vārdu krājums; Vidusskolēni