Dabas formu stilizācija vīnu etiķetēs - Smaine, Beāte (Latvijas Universitāte, 2023)
Mūsdienās produktu iepakojums ir ļoti svarīgs, jo bieži vien konkrētā prece tiek izvēlēta tieši pēc tās izskata. Tādēļ arī vīna etiķešu dizains ir svarīgs faktors, iegādājoties vīnu, gan no informatīvā, gan dizaina viedokļa. Darba mērķis - Izpētot dabas formu motīvus vīna etiķetēs, pielietot tos jauna dizaina izstrādē. Lai spētu izveidot jaunu dizainu vīna etiķetēm, diplomdarba teorētiskajā daļā tie k apkopota etiķešu vēsture, vīna etiķešu vēsture, svarīgākie elementi un to nepieciešamība etiķešu dizaina izstrādē. Tiek apskatītas vīna etiķešu dizaina tendences, kā arī dabas formu izmantošana un nozīme. Diplomdarba pētnieciskajā daļā tiek analizēti dažādi vīna etiķešu paraugi. Radošajā daļā autore izveido vizuālo identitāti un iepakojuma dizainu vīna ražotājiem. Tas ietver 3 vīnu veidus - sarkanais, baltais un rozā. Katram sava etiķete līdzīgā dizaina stilā. Vizuālā identitāte sastāv no identitātes grāmatas un vīna ražotāju bukleta.

Nowdays product packaging is very important, because often a particular product is chosen based on its appearance. Therefore, the design of wine labels is also an important factor when buying wine, both from an informational and from design point of view. The purpose of the work - By studying the motifs of natural forms in wine labels, apply them in the development of a new design. In order to be able to create a new design for wine labels, the theoretical part of the thesis summarizes the history of labels, the history of wine labels, the most important elements and their necessity in the development of label design. Trends in wine label design are explored, as well as the use and significance of natural forms. The research part of the diploma thesis analyzes various samples of wine labels. In the creative part, the author creates a visual identity and packaging design for wine producers. It includes 3 types of wine - red, white and rose. Each has its own label in a similar design style. The visual identity consists of an identity book and a winemakers' booklet.
Stylization of Natural Forms in Wine Labels
Keywords: Mākslas zinātne; dabas formas dizainā; dizains; vīns; vīna etiķete; vizuālā identitāte