Satversmes tiesas tiesnešu atstatīšanās un noraidīšanas institūts - Cercens, Krišjānis (Latvijas Universitāte, 2017)
Bakalaura darbā Satversmes tiesas tiesnešu noraidīšanas un atstatīšanas institūts autors pēta tiesnešu noraidīšanas un atstatīšanās regulējumu un tā saturu. Teorētiskajā daļā tika ietverts objektivitātes jēdziena saturs normatīvo aktu un ētikas normu ietvarā. Praktiskajā daļā tika pētīts Satversmes tiesas procesā pastāvošā atstatīšanās institūta saturs un piemērošana praksē. Atbilstoši Satversmes tiesas specifikai, tika analizēta noraidījuma institūta nepieciešamība Satversmes tiesas procesā un likumdošanas procesa rezultātā iespējamie pilnveidojumi. Ņemot vērā normatīvā regulējuma trūkumu Satversmes tiesas procesā, tika skatīti vairāki problēmjautājumi saistībā ar šo institūtu pastāvēšanu un piemērošanu praksē. Autors arī sniedza iespējamos šo problēmu risinājumus. Autors darba ietvaros ir pētījis ārvalstu konstitucionālo tiesu regulējumu un procesu, pievēršot uzmanību objektivitātes nodrošināšanas mehānismiem un to piemērošanas iespējām Satversmes tiesā.

In bachelor’s thesis Removal and recusal of judge in Constitutional court of Latvia author analyzes regulatory framework and contents of the institute of the recusal and removal of a judge. Theoretical part of thesis consists and explains concept of objectivity within normative regulation and judical ethics. Content and application in practice of removal institute in Constitutional court of Latvia is analyzed in practical part of thesis. According to specifics of Constitutional court of Latvia, need for recusal institute and possible improvements durning legislative process has been examined. Considering lack of statutory regulation in Constitutional court process, author also focuses attention on main problems considering existence and application of recusal and removal institute in Constitutional court of Latvia. The bachelor’s thesis is not confined only to establishment of problems. Solutions of the identified problems are offered as well. Author within the thesis reviewed foreign constitutional court regulation and process, paying attention to objectivity assurance mechanisms and application possibilities in Constitutional court of Latvia
Removal and recusal of judge in Constitutional court of Latvia
Keywords: Juridiskā zinātne; Satversmes tiesa; noraidīšana; atstatīšanās; tiesnešu ētika; objektivitāte