Stacionārā strādājošo vispārējās aprūpes māsu un māsas palīgu muguras sāpju pārvaldība un muguras sāpju rašanās risku mazināšana - Petrovska, Lauma (Latvijas Universitāte, 2024)
Muguras sāpes (turpmāk – MS) ir liela pasaules mēroga veselības problēma (6). MS skar aptuveni 51% līdz 57% māsu un māsas palīgu (turpmāk – MMP) Eiropā (10). Mērķis ir noskaidrot MMP MS pārvaldību un MS rašanās risku mazināšanu. Hipotēze: Vairāk kā 50% no MMP ir piedzīvojušas MS ilgāk nekā 3 dienas 4 mēnešu laikā, MS mazināšanai lieto medikamentus un, lai mazinātu MS riskus, veic preventīvos pasākumus veselībai kaitīgo darba vides riska faktoru mazināšanai (turpmāk – PPV DVRFM), ievērojot veselīgu dzīvesveidu. Vairāk kā 50% no MMP ir piedzīvojušas MS ilgāk nekā trīs dienas 4 mēnešu laikā lieto bezrecepšu medikamentus, ir minimāli nepieciešamā fiziskā aktivitāte (turpmāk – FA), bet nav veselību veicinošā FA un lai mazinātu MS riskus, daļēji veic PPV DVRFM. Atslēgas vārdi: MS, FA, MMP, darba vides riska faktori.

Back pain (BP) is a major global health problem (6). BP affects approximately 51% to 57% of nurses and nurse assistants (NNA) in Europe (10). The aim is to determine the management of BP among NNA and to reduce the risk of BP occurrence.Hypothesis: More than 50% of NNA have experienced BP lasting more than three days in the past four months, use medication to alleviate BP, and undertake preventive measures to reduce the risk of BP by mitigating health-hazardous occupational risk factors (PM MHHORF), while adhering to a healthy lifestyle. More than 50% of NNA have experienced BP lasting more than 3 days in the past 4 months, use over-the-counter medication, engage in minimal necessary physical activity (PA) but not health-promoting PA, and partially undertake PM MHHORF.Key words: BP, PA, NNA, work environment risk factors.
Management of back pain and risk reduction for inpatient general care nurses and nursing assistants
Keywords: Veselības un sporta zinātnes; Muguras sāpes; Fiziskās aktivitātes; Māsas; Māsas palīgi; Darba vides riska faktori