Izslēgšanas kultūras diskurss Latvijas drukātajos un interneta medijos un mikroblogošanas vietnē “Twitter” latviešu valodā 2021. gadā - Liepiņa, Kristīne (Latvijas Universitāte, 2022)
Maģistra darba mērķis ir noskaidrot Latvijas drukāto un interneta mediju un latviski rakstošo mikroblogošanas vietnes “Twitter” lietotāju veidoto izslēgšanas kultūras diskursu 2021. gadā un atšķirības starp diskursu drukātajos un interneta medijos un “Twitter”. Darba teorētiskajā daļā aplūkotas teorētiskās pieejas sociālajiem medijiem, to ietekmei uz tradicionālajiem medijiem, kā arī ietvertas pieejas aktīvismam sociālajos medijos un skaidrots izslēgšanas kultūras jēdziens un izslēgšanas kultūras iezīmes. Pētījums veikts, izmantojot kvantitatīvo kontentanalīzi un kritisko diskursa analīzi. Izslēgšanas kultūras diskurss drukātajos un interneta medijos Latvijā un mikroblogošanas vietnē “Twitter” ir daudzšķautņains, tam raksturīga sadrumstalotība atkarībā no diskursa veidotāju institucionālajām piederībām un diskursīvajām praksēm, kas raksturīgas komunikatīvajai vidē, kurā diskursa veidotājs darbojas.

The aim of this master’s thesis is to find out the discourse of cancel culture that appears in print and internet media in Latvia and on microblogging site “Twitter” in Latvian and the differences between these discourses in year 2021. The theoretical part of the thesis includes theoretical approaches to social media, their influence on traditional media, as well as theoretical approaches to activism on social media and theoretical approaches to cancel culture and its characteristics. Research is done using quantitative content analysis and critical discourse analysis. The discourse of cancel culture in print and online media in Latvia and on microblogging site “Twitter” in Latvian is multifaceted, characterized by fragmentation depending on institutional relations of discourse creators and discursive practices of the communication environment that these creators operate in.
The discourse of cancel culture in printed and internet media in Latvia and on the microblogging site „Twitter” in Latvian in 2021)
Keywords: Plašsaziņas līdzekļi un komunikācija; Izslēgšanas kultūra; “Twitter”; Latvijas drukātie mediji; Latvijas interneta mediji; Diskurss