Statiskās zondēšanas metodes izmantošana organogēno un smilšaino grunšu īpašību noteikšanā - Markvarts, Juris (Latvijas Universitāte, 2015)
Markvarts J. “Statiskās zondēšanas metodes metodes izmantošana organogēno un smilšaino grunšu īpašību noteikšanā”. Bakalaura darbs. Rīga, Latvijas Universitāte, Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultāte, 2015. Bakalaura darba mērķis ir izpētīt likumsakarības un noteikt korelāciju starp organogēno un smilšaino grunšu fizikāli-mehānisko īpašību raksturlielumiem, veicot pētījumus ar statiskās zondēšanas (CPT) metodi un rezultātus korelējot ar laboratoriski noteiktiem šo grunšu fizikāli-mehānisko īpašību raksturlielumiem. Bakalaura izstrādes gaitā tika veikti statiskās zondēšanas un urbšanas darbi Rīgā, Pulkveža Brieža ielā 35. Urbšanas gaitā paņemtajiem traucētas un netraucētas struktūras paraugiem tika veiktas tā sastāva, fizikālo un mehānisko īpašību pārbaudes, ietverot organisko vielu satura, granulometriskā sastāva, kompresijas testus un bīdes pretestības pārbaudes. Pēc lauka un laboratorijas pārbaudēm tika veikta to korelatīva salīdzināšana gan ar grunts sastāvu un fizikālajām īpašībām, gan ar stiprības un deformējamības raksturlielumiem. Noteiktas likumsakarības un rezultāti salīdzināti ar ģeotehniskās izpētes darbu rezultātiem pētījuma teritorijā un spēkā esošiem ģeotehniskās izpētes standartu korelācijas koeficientiem.

Markvarts J. “Cone penetration test as method for determination properties of organic and sandy soils”. Bachelor paper. Riga, University of Latvia, faculty of Geography and Earth Sciences, 2015. The aim of the bachelor paper is to research and to determine corelation between organogenic and sandy soils physichal and mechanical properties in order with cone penetration (CPT) method and correlate results with physichal and mechanichal properties of soils, that was determined in laboratory analysis. There have been done the cone penetration tests and the drilling works in Riga, Pulkveža Brieža street 35 performing the bachelor paper. During the geological drilling works soil samples of disturbed and undisturbed structure were taken and later the laboratory tests was done to determine soils content, physichal and mechanical properties including determination of organic content, grading composition, compression and shear strenght tests. After the field works and laboratory tests correlative comparison was done between soils content, physichal properties, strenght parameters and deformation properties. The Certain regularities was carried out and the results were compared with previous geotechnical research results in area and also with existing geotechnical research standards.
Cone penetration test as method for determination properties of organic and sandy soils
Keywords: Ģeoloģija; statiskā zondēšana; statiskās zondēšanas rezultātu korelācija; grunts laboratorijas pārbaudes; grunts bīdes pretestības pārbaudes; grunts kompresijas pārbaudes