Uzņēmuma saimnieciskās darbības analīze un pilnveidošana - Velde, Matīss (Latvijas Universitāte, 2008)
Maģistra darba tēma ir „Uzņēmuma saimnieciskās darbības analīze un pilnveidošanas iespējas”. Tēmas aktualitāti nosaka pieaugusī konkurence vietējiem ražotājiem pēc Latvijas iestāšanās ES – tas attiecas arī uz mēbeļu ražošanu, kur darbojas analizējamais uzņēmums. Maģistra darbs ir veltīts uzņēmuma saimnieciskās darbības analīzei konkrētu pasākumu izstrādāšanas nolūkos tās pilnveidošanai. Tajā ir izmantotas ne tikai tradicionālās finanšu analīzes metodes uzņēmuma saimnieciskās darbības novērtēšanai, bet arī ASV autoru Roberta S. Kaplāna un Devida P. Nortona piedāvātā sabalansēta rādītāju sistēma. Maģistra darbā ir izskatīti uzņēmuma saimnieciskās darbības analīzes teorētiskie pamati, veikta mēbeļu tirgus analīze, analizēti SIA „VAS” finanšu pārskatu rādītāji, kā arī izstrādāta sabalansēta firmas saimnieciskās darbības rādītāju sistēma un piedāvāti firmas komercdarbības pilnveidošanas ceļi. Pētījuma periods aptver četrus uzņēmuma darba gadus, t.i., no 2004.gada līdz 2007.gadam. Maģistra darbs sastāv no trim nodaļām. Tas satur 16 attēlus un 34 tabulas. Darba apjoms ir 87 lappuses.

The subject of the master’s paper is “The Analysis of Company’s Business Activity and Opportunities to Improve It”. The subject is topical due to the increased competition for local manufacturers after Latvia joined the EU – it also refers to furniture production – the sphere of activity of the analyzed company. The master’s paper is devoted to the analysis of economic activity of the company in order to work out specific measures to improve it. Not only traditional methods of financial analysis are applied for the evaluation of company’s business activity, but also the balanced system of indicators, offered by American authors Robert S. Caplan and David P. Norton, is used. The paper contains theoretical bases of the analysis of economic activity of a company, furniture market analysis and the analysis of indicators of the financial statements of LLC “VAS”. A balanced system of business activity indicators is worked out and the ways of the improvement of commercial activity of the company are suggested. The research period covers four years of company’s activity, i.e., from 2004 to 2007. The master’s paper consists from three chapters. It contains 16 figures and 34 tables. The volume of the paper is 87 printing pages.
The analysis of company's operational activities and improvement
Keywords: Ekonomika