Biotehnoloģisko metožu izmantošana vietējās selekcijas apšu hibrīdu pavairošanā audu kultūrā - Kondratovičs, Toms (Latvijas Universitāte, 2015)
Pavairojot apšu hibrīdus audu kultūrā, nākas saskarties ar tādām problēmām kā kultivēšanas dārdzība, infekcijas un kultūras ilgtermiņa uzturēšanas izmaksas. Darba mērķis bija izstrādāt zinātnisko pamatu vietējās selekcijas apšu hibrīdu pavairošanas un uzglabāšanas efektivitātes paaugstināšanai. Darbā pārbaudīta HgCl2 virsmas sterilizācijas tehnika un tās ietekme uz mikrospraudeņu vitalitāti, kā reprezentatīvo rādītāju izmantojot hlorofila a fluorescences parametru vērtības; ex vitro pavairošanas pieeja; mikrospraudeņu uzglabāšanas iespējas +50C temperatūrā. Iegūtie rezultāti liecina, ka HgCl2 virsmas sterilizācija ir izmantojama mikrospraudeņu dezinfekcijai un augu vitalitāti būtiski neietekmē; ex vitro pavairošanas pieeja, kombinējot ar in vitro pavairošanu, ir izmantojama apšu hibrīdu pavairošanā; apšu hibrīdu mikrospraudeņus iespējams uzglabāt +50C temperatūrā vismaz 2 mēnešus.

Microbiological contamination as well as high costs during establishment and long-term storage are the main practical problems associated with the use of in vitro propagation methods for poplar hybrids. The aim of the study was to establish a scientific basis for increasing the efficiency of propagation and storage of locally bred poplar hybrids. Surface sterilization technique with HgCl2 was examined in respect to the effect on vitality of micropropagated plants, using chlorophyll a fluorescence parameters as indicators. Methods for ex vitro propagation and possibilties of cold storage were also assessed. The results indicate that HgCl2 surface sterilization technique can be used as the means of disinfection of poplar microshoots that does not affect the vitality of propagated plants. Porpagation methods ex vitro can be used in addition to in vitro methods for multiplication of poplar hybrids. Poplar hybrid microshoots can be efficiently stored at low temperatures for at least 2 months.
The use of biotechnological methods in propagation of locally breeded hybrid poplar by tissue culture
Keywords: Bioloģija; apšu hibrīdi; virsmas sterilizācija; saharoze; hlorofila a fluorescence; ex vitro pavairošana