Pieaugušu spāru (Odonata) aktivitāte un krasta struktūru izmantošanas uzvedība eitrofos ezeros Ropažu novadā - Dambe, Laura Brenda (Latvijas Universitāte, 2025)
Pieaugušas spāres ir nozīmīgi bioindikatori saldūdens ekosistēmās. To populāciju dinamiku būtiski ietekmē krasta veģetācijas daudzveidība un biotopu kvalitāte. Pētījuma mērķis bija raksturot pieaugušu spāru aktivitāti un krasta struktūru izmantošanas uzvedību eitrofos ezeros Ropažu novadā. Pētījumā tika apsekoti 10 parauglaukumi astoņos ezeros, kur uzskaitīti visi novērotie indivīdi un to krasta struktūru izmantošanas uzvedība. Rezultāti parādīja, ka pieaugušas spāres biežāk izmanto noteiktas, sugai raksturīgas krasta struktūras, piemēram, niedres, un šo struktūru pieejamība būtiski ietekmē to izmantošanas biežumu. Novērots, ka spāru aktivitāti ietekmē arī tādi vides apstākļi kā laikapstākļi un sezonalitāte. Kopumā secināts, ka krasta struktūru daudzveidība un pieejamība ir būtisks faktors pieaugušu spāru sugu daudzveidībā un uzvedībā.

Adult dragonflies are important bioindicators of freshwater ecosystems. Their population dynamics are influenced by the diversity of aquatic and riparian vegetation and habitat quality. This study aimed to characterize adult dragonfly activity and their use of shoreline structures in eutrophic lakes in Ropaži municipality. Ten sample plots across eight lakes were surveyed, recording all observed individuals and their shoreline structure behavior. Results showed that adult dragonflies frequently use certain species specific shoreline structures, such as reeds, and availability of these structures significantly affects usage frequency. Dragonfly activity is also influenced by environmental factors like weather and seasonality. Overall, shoreline structure diversity and availability are key factors for adult dragonfly species diversity and behavior.
Activity and behavior of coast structure usage of adult dragonflies (Odonata) in eutrophic lakes of Ropaži municipality
Keywords: Bioloģija; Sympetrum sanguineum; sugu daudzveidība; makrofīti; uzvedības ekoloģija