Sniega ietekme uz lidojumu drošumu, lidostas "Rīga" piemērā - Kuriņa, Zanda (Latvijas Universitāte, 2013)
Maģistra darba ietvaros tika pētīta sniega ietekme uz lidojumu drošumu izvērtējot sniega izkrišanas biežumu un raksturu laika periodā no 2006.gada oktobra līdz 2012.gada aprīlim. Pētāmajā periodā izvēlēti mēneši, kuros ir iespējama nokrišņu izkrišana sniega veidā Latvijā (oktobris, novembris, decembris, janvāris, februāris, marts un aprīlis). Darbā izmantoti regulārie tiešie novērojumi (METAR dati) lidostā „Rīga”, lai precīzāk aprakstītu sniega tipus apzinoties to ietekmi uz lidojumu drošumu un būtu novērtējams nokrišņu izkrišanas raksturs sniega veidā Latvijā. Pētījuma ietvaros veidota shēma, kas parāda aviācijas meteoroloģijas informācijas plūsmu Rīgas lidostā, līdzīgas shēmas veidojas citu valstu lidostās. Pētījumā konstatēts, ka decembrī, janvārī un februārī ir visaugstākais ar sniegu saistīto bīstamo parādību skaits, bet no kopējā snigšanas intervāla mēnesī attiecībā pret ar sniegu saistītajām bīstamajam parādībām - martā un aprīlī.

Master's thesis analyzes focuses on snow influence to flight safety of snowfall frequency in the period from October 2006 till April 2012. In the research period were selected months in which are possible snow precipitations in Latvian (October, November, December, January, February, March and April). To achieve more accurately describe of snow types and frequency, the research are basted on regular direct observations (METAR data) at airport “Riga”. Work contains schema which shows aviation meteorological information process of international airport “Riga”, this schema are similar in other countries airports. During the research was find out that in December, January and February, are the highest number of intensive snowfalls, but the total snow precipitation interval in relation to the adverse snowfall - March and April.
Snow impact on flight safety: example of "Riga"airport
Keywords: Ģeogrāfija