Jaunsintezētu multiheterociklisku savienojumu antimikrobiālā aktivitāte un iespējamais darbības mehanisms - Cīrule, Krista (Latvijas Universitāte, 2013)
Pētījuma mērķis bija noteikt jaunsintezētu multiheterociklisku savienojumu minimālo inhibējošo koncentrāciju (MIC), kā arī tai atbilstošo minimālo baktericīdo koncentrāciju (MBC) vai minimālo fungicīdo koncentrāciju (MFC). Izvērtējot iegūtos rezultātus, tālāk pārbaudīti aktīvākākie savienojumi, kuru MIC ≤64 mikrogrami/ml un MBC vai MFC ≤64 mikrogrami/ml. Ir apkopoti un analizēti literatūras avoti baktērijām, sēnēm un antimikrobiālām vielām. Darba gaitā izmantota agara difūzijas, MIC noteikšanas (un tai atbilstošā MBC vai MFC noteikšana) metode, kā arī agarozes gēla elektroforēze. Inhibitorās aktivitātes noteikšanā tika izmantota Escherichia coli DNS girāze. Pētījumā izmantotas piecas baktēriju un divas sēņu sugas, kas iegūtas no Latvijas Mikroorganismu kultūru kolekcijas, kā arī Latvijas Organiskās sintēzes institūtā sintezētie savienojumi (kopumā divdesmit astoņi).

The aim of the research was to determine minimal inhibitory concentration (MIC) and corresponding minimal bactericidal concentration (MBC) or minimal fungicidal concentrations (MFC) of novel compounds. By the evaluation of results, further test compounds, which MIC 64 micrograms/ml and corresponding MBC/MFC 64 micrograms/ml. In study were collected and analyzed literature about bacteria, fungi and antimicrobial substances. In research are used agar well diffusion method and minimal inhibitory concentration test (with corresponding MBC/MFC test) method, as well as agarose gel electrophoresis. Escherichia coli DNA gyrase were used to determine inhibitory activity of novel compounds. In research are used five bacterial (two gram-positive and three gram-negative) and two fungal species, which are obtained from the Microbial Strain Collection of Latvia, as well as in the Latvian Institute of Organic Synthesis synthesized novel multi-heterocyclic compounds.
Antimicrobial activity of newmultiheterocyclic compounds and possible mechanism of action
Keywords: Bioloģija