Slimnīcas informācijas sistēmā uzkrāto datu pielietojums insulta agrīnās diagnostikas procesa noviržu izpētē - Vasiļčenko, Nellija (Latvijas Universitāte, 2017)
Darba autore ir izstrādājusi maģistra darbu ar tēmas nosaukumu: ”Slimnīcas informācijas sistēmā uzkrāto datu pielietojums insulta agrīnās diagnostikas procesa noviržu izpētē”. Tēmas aktualitāti pamato informācijas sistēmu plašais pielietojums dažādās nozarēs un sfērās, tajā skaitā arī medicīnā, un nepieciešamība jau uzkrātos datus pilnvērtīgi izmantot pacientu ārstēšanas un aprūpes procesu efektivitātes un kvalitātes uzlabošanai. Tēmas mērķis ir izpētīt insulta agrīnās diagnostikas procesu novirzes ar slimnīcas informācijas sistēmā uzkrāto datu pielietojumu. Galvenie pētniecības uzdevumi ir izanalizēt un apkopot darbam atbilstošu zinātnisku literatūru, balstoties uz literatūras analīzi, izstrādāt datu un dokumentu analīzes protokolu, apkopot, izpētīt, izanalizēt slimnīcas informācijas sistēmā pieejamos datus, tajā skaitā, veicot datu statistisko analīzi, pielietojot SPSS programmu, atrast un izanalizēt iegūto datu sakarības, veikt papildus kvalitatīvo izpēti kvantitatīvo rezultātu cēloņsakarību analīzei, kā arī izstrādāt secinājumus. Darbā izvirzītā hipotēze un jautājums ir pieņēmums, ka brīvdienās statistiski ticami retāk insulta pacientiem CT tiek veikts rekomendētajā laikā un tiek noskaidrots ekspertu viedoklis par konstatēto atšķirību iemesliem starp akūtu insulta pacientu uzņemšanu darbadienās un brīvdienās un faktoriem, kas to ietekmē. Pētniecības instrumenti ir definēts datu pieprasījums no slimnīcas informācijas sistēmas un strukturētās intervijas protokols. Darbs sastāv no 5 nodaļām, 6 apakšnodaļām, secinājumiem un pielikumiem. Atslēgas vārdi: insults, statistika, informācijas sistēmas, CT, datu bāze.

The title of the master’s thesis is The hospital’s database usage in the research of early stroke’s diagnostics process. The theme of master’s thesis determins wide use of information systems in different departaments and spheres, including medicine and take full advantage of the gathered data to improve the effectiveness and quality of patient’s treatment and care process. The purpose of the master’s thesis is to examine the early stroke’s diagnostics process with the hospitals wide database. The main tasks of the master’s thesis is to analyse and summarise suitable scientifical literature, based on literatures analyses. To develop protocol of data and document analyses. Summarize, reserearch, analyse information system of available data in hospital. Accomplishing statistical analysis of data using SPSS program, to find and analyse obtained data relevance. To achieve additional qualitative reasearch of quantitative results purpose analysis, as well as develop conclusions. Hypothesis of the master’s thesis is to determine the fact that the CT is made more less in weekends. Determine expert opinion about reason between acute stroke patients enrolling in working days and weekends and its factors. Research tool defines data demand from hospital’s information system and structured interview protocol. Master’s thesis consists of 5 chapters, 6 subchapters, conclusions and annexes. Key words: stroke, statistics, information systems, CT, data base.
Hospital Information System Stored Data Application Stroke Early Diagnostic Process Deviations Research
Keywords: Medicīna; insults; CT; datu bāze; statistika; informācijas sistēma