Vācijas un PSRS karadarbība Latvijas teritorijā (1944. gada septembrī – oktobrī) - Dombrava, Jānis (Latvijas Universitāte, 2010)
Bakalaura darba mērķis ir izanalizēt Vācijas un PSRS karaspēku darbību Latvijas teritorijā 1944. gada septembrī un oktobrī, noskaidrojot karadarbības stratēģisko un taktisko aspektu atspoguļojumu. Kopš Latvijas neatkarības atjaunošanas pagaidām nav izdots neviens nozīmīgs darbs par Vācijas un PSRS karaspēku darbību Latvijas teritorijā 1944. gada septembrī un oktobrī. 1944. gada septembrī tika uzsākta "Rīgas atbrīvošanas operācija", kuras mērķis bija PSRS no jauna okupēt Latvijas teritoriju. Tā noritēja līdz 1944. gada oktobrim, kad Vācijas armijas grupa "Nord" Latvijas teritorijā bija īstenojusi taktisko atkāpšanos uz Kurzemi, kur tā arī palika līdz Otrā Pasaules kara beigām. Skaitliski lielākā Sarkanā Armija īsā laika periodā savā kontrolē ieguva lielāko daļu Latvijas.

Bachelor's job goal is to analyze the German and Soviet troops in the Latvian territory in September and October 1944 identifying the war's strategic and tactical aspects. Since the restoration of Latvian independence no significant work has been made on the German and Soviet troops in the Latvian territory in September and October 1944. Red Army in September 1944 launched operation "Liberation of Riga", which aimed to re-occupy the Latvian territory. It took place until October 1944 when the German Army Group "Nord" had finished tactical withdrawal from Latvian territory Vidzeme and Zemgale to Courland, where it remained until the Second World War. Numerically the largest Red Army in a short time gained control of most of the Latvian land.
The activities of German and Soviet armies in Latvia (since September, 1944 till October, 1944)
Keywords: Vēsture