Ādas mezenhimālo cilmes šūnu fenotipa izvērtējums 2D un 3D šūnu kultūrās - Petkeviča, Ģertrūde (Latvijas Universitāte, 2017)
3D šūnu kultūras labāk atspoguļo šūnu mijiedarbību organismā, salīdzinājumā ar standarta 2D kultūrām. Šūnu fenotips 3D var mainīties un ietekmēt šūnu īpašības. Bakalaura darba mērķis bija raksturot mezenhimālo cilmes šūnu (MCŠ) fenotipu 2D un 3D šūnu kultūrās. 3D šūnu kultūra tika inducēta ar polyHEMA pārklājumu. Šūnu dzīvotspēja, MCŠ virsmas marķieri CD90, CD73, CD105, CD34, CD45, CD271 un pluripotences marķieri Oct4, SSEA-1, SSEA-4 tika analizēti 2D un 3D MCŠ kultūrā, izmantojot plūsmas citometrijas metodi. MCŠ dzīvotspēja 2D un 3D kultūrā būtiski neatšķīrās. CD90 ekspresija 3D kultūrā pēc 48h kultivēšanas samazinājās līdz 54%. 4% D6 MCŠ pēc 24h kultivēšanas 3D ekspresēja CD271. SSEA-4 ekspresija 2D un 3D kultūrā bija atkarīga no izmantotās MCŠ kultūras.

3D cell culture better reflects cell interactions in organism in comparison with standard 2D cell culture. Cell phenotype in 3D culture may change and affect cell properties. The aim of bachelor thesis was to characterize mesenchymal stem cell (MSC) phenotype in 2D and 3D cell cultures. 3D cell culture was induced with polyHEMA coating. Cell viability, MSC surface markers CD90, CD73, CD105, CD34, CD45, CD271 and pluripotency markers Oct4, SSEA-1, SSEA-4 were analyzed in 2D and 3D cell cultures with flow cytometry. Cell viability in 2D and 3D cell culture did not differ significantly. CD90 expression after 48h in 3D cell culture decreased to 54%. 4% of D6 MSC after 24h cultivation in 3D expressed CD271. SSEA-4 expression in 2D and 3D cell culture depended on the MSC culture.
Characterization of skin mesenchymal stem cell phenotype in 2D and 3D cell culture
Keywords: Farmācija; Mezenhimālās cilmes šūnas; marķieru ekspresija; 3D kultūra; polyHEMA