Sufozijas procesi un tos ietekmējošie faktori Braslas upes sateces baseinā - Moženaitis, Rolands (Latvijas Universitāte, 2010)
Darbs ir pētījums ar teorētisku un lietišķu ievirzi. Tas balstīts uz iepriekš veiktiem ģeoloģiskiem un ģeomorfoloģiskiem pētījumiem. Darbā aprakstīts sufozijas procesu pētījumu nozīmīgums, kā arī pats process un to ietekmējošie faktori gan vēsturiskā, gan mūsdienu skatījumā. Pārsvarā tiek aprakstīti faktori, kas ietekmē dabiski veidojošos procesus. Galvenais pētījumu objekts, kā viens no būtiskākajiem sufozijas procesu noteicošajiem faktoriem, ir Gaujas svītas devona smilšakmeņu iežu plaisainība un to vērsumu likumsakarības. Procesa izpētes veikšanai, kā piemērs ir izvēlēts Braslas upes sateces baseins, galvenokārt, posmā no Straupes līdz grīvai, kam dots arī ģeoloģiski ģeogrāfiskais raksturojums. Aprakstīti pētījuma veikšanā izmantotie materiāli un metodes. Plaisu pētījumu rezultāti atspoguļoti tabulas, attēlu un karšu veidā, kā arī aprakstīti un autora interpretēti. Vizualizēti divi vadošie plaisu vērsumi un rastas likumsakarības ar jau esošo sufozijas formu veidošanos. Izdarīta turpmāko sufozijas procesu iespējamības prognozēšana pētāmajā apvidū un noteikti apstākļi, pie kuriem tas ir iespējams. Darbs vizualizēts ar 7 kartēm, 4 grafiskiem attēliem un 3 fotoattēliem. Darbu papildina pielikums ar datu tabulu un fotoattēliem.

This work is an exploration with theoretical and applied set. It is based on both geological and geomorphological studies that have been made before. The significance of suffosion process as well as the process itself and it’s factors in both historical and nowadays views are described in the text. Mainly the factors that affect the natural processes are described. The main study, as one of the suffosion process determinatives, is devonian sandstone rocks rift of Gauja retinue and interconnections of it’s courses. In order to make the search of this process, the onflow pool of river Brasla was chosen as sample, mainly in the boundaries between Straupe and river’s estuary that is also given a geological geographical characterization. The materials and methods that were used for this study are described in the work. The results of rives explorations are described and explained by the author as well as they are shown on tables, pictures and maps. The two leading rives courses are shown visually as well as the interconnections with the pullulation of existing suffosion shapes are found. The forecasting of further suffosion process possibilities in the study region is done as well as the conditions that may cause the process are determined in this work. The work is visually supplemented with 7 geographical maps, 3 graphical images and 3 photographs. The appendix of data table and photographs is enclosed to this work.
Suffossion Processes and Their Affecting Factors in the Brasla Rriver Basin
Keywords: Ģeogrāfija