Bērnu ar autiska spektra traucējumiem māšu miega kvalitātes, kauna un vainas izjūtas un stresa līmeņa savstarpējās saistības - Grišāne, Alise (Latvijas Universitāte, 2017)
Pētījuma mērķis ir aktualizēt jautājumus par autiskā spektra traucējumiem speciālistu un sabiedrības vidū. Konstatēt vai pastāv saistības starp vecāku miega kvalitāti, kauna un vainas izjūtu un vecāku stresa līmeni. Pētījuma jautājums ir vai pastāv savstarpēja saistība starp miega kvalitāti, kauna un vainas izjūtu un stresa līmeni mātēm, kuru bērniem ir autiskā spektra traucējumi? Pētījuma izlase ir mātes, kuru bērniem ir autiskā spektra traucējumi (N=50). Pētījuma instrumentārijs: Pētījumā tika izmantotas trīs aptaujas – Vecāku stresa indeksa aptauja, Pitsburgas miega kvalitātes indeksa aptauja un Kauna un vainas aptauja. Pētījumā tika atklātas statistiski nozīmīgas saistības starp vecāku stresa līmeni un kauna un vainas izjūtu, kā arī miega kvalitāti.

The purpose of this study is to raise questions about autism spectrum disorders among professionals and the public. To establish whether there is a relationship between parents' sleep quality, shame, guilt and parental stress levels. The research question is whether there is a correlation between the quality of sleep, shame, guilt and stress index in mothers of children with autism spectrum disorders? The research selection is mothers of children with autism spectrum disorders (N = 50). Research tools: The study used three surveys - Parental stress index, Pittsburgh Sleep Quality Index and survey of shame and guilt. The study revealed statistically significant commitments between parental stress levels and shame, guilt and sleep quality.
Interrelation of sleep quality, shame, quilt and stress index in mothers of children with autism spectrum disorders
Keywords: Psiholoģija; vecāku stress; miega kvalitāte; kauna un vainas izjūta; autiska spektra traucējumi