Virsāju kontrolētās dedzināšanas ietekme uz taisnspārņu (Orthoptera) daudzveidību aizsargājamo ainavu apvidū "Ādaži" - Rozenfelde, Rūta (Latvijas Universitāte, 2014)
Sausi virsāji ir Latvijas teritorijā gandrīz izzudis, aizsargājams biotops. Aizsargājamo ainavu apvidus „Ādaži” virsājos kopš 2009. gada biotopa aizsardzības nolūkā tiek veikta kontrolēta dedzināšana. Taču nav zināms, kāda ir tās ietekme uz dažādām organismu grupām un kāda ir tās nozīme sugu aizsardzībā. Šī pētījuma mērķis ir noskaidrot virsāju kontrolētās dedzināšanas ietekmi uz taisnspārņu (Orthoptera) daudzveidību aizsargājamo ainavu apvidū „Ādaži”. Divdesmit divos parauglaukumos, kas ietver gan dedzinātas, gan nededzinātas virsāju teritorijas, ar Bārbera lamatām ievākti kvantitatīvi dati par taisnspārņu sastopamību. Katrā lamatu uzstādīšanas vietā noteikts veģetācijas projektīvais segums. Darba rezultātā ievākti 200 indivīdi no 15 taisnspārņu sugām. Biežāk sastopamās sugas bija Myrmeleotettix maculatus Thnbg., Tetrix bipunctata L. un Psophus stridulus L. Konstatētas divas Latvijas Sarkanās grāmatas sugas (P. stridulus L., Oedipoda caerulescens L.) un viena Latvijā aizsargājama taisnspārņu suga (O. caerulescens L.). No konstatētajām sugām 67% ir virsājiem raksturīgas, no kā secināts, ka sausu virsāju biotops aizsargājamo ainavu apvidū „Ādaži” ir kvalitatīvs. Noskaidrots, ka virsāju dedzināšanai ir pozitīva ietekme uz taisnspārņu sugu skaitu un dominances struktūru. Kā arī, virsāju dedzināšanai aizsargājamo ainavu apvidū „Ādaži” ir pozitīva nozīme Latvijā reti sastopamu taisnspārņu sugu aizsardzībā, un biotopam raksturīgo taisnspārņu sugu saglabāšanā. Atslēgvārdi: AAA „Ādaži”, Natura 2000, sausi virsāji, aizsargājamie biotopi, biotopu kontrolētā dedzināšana, Orthoptera, Bārbera lamatas

In Latvia dry heathland is a protected habitat that has almost gone extinct. To preserve heathlands in protected landscape area „Ādaži” controlled burning is used as habitat management since 2009. Though the influence of the burning on diferent organisms is unknown, as well as its role in species protection. The goal of this study is to determine controlled burning influence on Orthoptera species diversity in protected landscape area „Ādaži”. In 22 sampling sites, both burned and unburned heathland, modified Barber pitfall traps were exposed to collect quantitative data of Othoptera species occurrence. One square meter around every pitfall trap projective vegetation cover was recorded. Overall 200 individuals from 15 Orthoptera species were collected. The most common species were Myrmeleotettix maculatus Thnbg., Tetrix bipunctata L. and Psophus stridulus L. Two red-listed (P. stridulus L., Oedipoda caerulescens L.) and one protected (O. caerulescens L.) species were collected. Majority of recored Orthoptera species were characteristic to heathland. Thus, the dry heathland habitat in protected landscape area „Ādaži” can be considered as high quality. The controlled burning had a positive effect on species number and dominance structure of Orthoptera. Heathland controlled burning in protected landscape area „Ādaži” has an important role in conservation of rare Orthoptera species in Latvia as well as in preserving the characteristic species of this habitat. Keywords: protected landscape area „Ādaži”, Natura 2000, protected habitats, dry heathland, controlled burning, Orthoptera, Barber pitfall traps
Heathland controlled burning influence on diversity of Orthoptera in protected landscape area "Ādaži"
Keywords: Bioloģija