Judikatūra kā tiesību avots - Mergina, Dace (Latvijas Universitāte, 2013)
Darbā pētīta tiesu prakses nozīme romāņu-ģermāņu un anglo-amerikāņu tiesību sistēmās, judikatūra vieta tiesību avotu sistēmā un tās funkcionālā nozīme Pētījuma problēmjautājums saistīts ar Latvijas tiesību sistēmā pastāvošu neviennozīmīgu situāciju – no vienas puses judikatūras pieaugošā loma nav apšaubāma un pat var izdarīt secinājumus par judikatūras daļu kā par vispārsaistošu tiesību avotu, taču tajā pašā laikā atsevišķos gadījumos var novērot būtiskas problēmas judikatūras kā institūta izpratnē un piemērošanā. Tādējādi autore izvirza mērķi izpētīt judikatūra izcelsmi un nozīmi citās tiesību avotu sistēmās, raksturot judikatūru kā tiesību institūtu, definēt tās vietu un nozīmi tiesību avotu sistēmā un konstatēt tās funkcionālo pielietojumu. Maģistra darba tēze ir – lai izprastu judikatūras kā tiesību avota nozīmi, jāizpēta tās jēdziens, vieta tiesību avotu sistēmā un funkcionālā nozīme. Darbs iedalīts trīs nodaļās, kas iedalītas apakšnodaļās

The theme of the Master’s thesis is „Judge-made law as the source of law”. Research addresses the question of the Judge-made law in continental Europe and Anglo-American system, Judge-made law place in the source of law system and its functional meaning. The main question in the research is that on the one hand Judge-made law importance is not questionable but on the other hand in many cases it can be seen that there are problems with understanding what Judge-made law actually is and how to apply it. The aim of the research is: to explore Judge-made law origin and importance in different countries and define what Judge-made law is, define its importance, discover where it stands as an institution so as explore its functionality. To implement the aim, author explored the importance of jurisprudence and case-law, The Judge-made law definition, established place in the system of sources of law and analyzed its functional appliance.
Judge-made law as the source of law
Keywords: Juridiskā zinātne