Omega-3 taukskābju nozīme izturības sporta veidu sportistu uzturā - Brunere, Kristīne (Latvijas Universitāte, 2025)
Darba mērķis ir noskaidrot sportistu, īpaši izturības sportistu, zināšanas un paradumus saistībā ar omega-3 lietošanu, pamanītās izmaiņas kopš omega-3 taukskābju lietošanas, kā arī noskaidrot omega-3 taukskābju nozīmi izturības sporta veidu sportistu darbaspēju uzlabošanai. Darbā tiek aprakstīts, kas ir izturības sports, tā specifika, un omega-3 taukskābju nozīme sportistu darbaspēju veicināšanā. Darbā tiek vērsta uzmanība uz taukskābju balansu un to uzņemšanas paradumiem. Lai noskaidrotu kādi ir omega-3 uzņemšanas paradumi un zināšanas Latvijas iedzīvotājiem, kas nodarbojas ar sportu, tika veikts pētījums, kas iekļāva anketēšanu. Uz anketas jautājumiem atbildēja 163 respondenti. Kā viens no galvenajiem secinājumiem ir tas, ka sportistiem zināšanas par omega-3 taukskābju ieguvumiem ir zemas un būtu nepieciešams veikt izglītojošus pasākumus.

The aim of the work is to determine the knowledge and habits of athletes, especially endurance athletes, regarding the use of omega-3, the changes observed since the use of omega-3 fatty acids, as well as to determine the importance of omega-3 fatty acids in improving the performance of endurance sports athletes. The work describes what endurance sports are, its specifics, and the importance of omega-3 fatty acids in promoting athletes' performance. The work focuses on the balance of fatty acids and their intake habits. In order to determine the omega-3 intake habits and knowledge of the Latvian population involved in sports, a study was conducted, which included a questionnaire. 163 respondents answered the questionnaire. One of the main conclusions is that athletes have low knowledge about the benefits of omega-3 fatty acids and it would be necessary to carry out educational measures.
The importance of omega-3 fatty acids in endurance athlete nutrition
Keywords: Sporta zinātne; Izturības sporta veidi; Taukskābes; Omega-3; Sportista uzturs; Sportista karjera