Kādēļ jaunas sievietes izmanto mākslīgā skaistuma procedūras? - Petrova, Jeļena (Latvijas Universitāte, 2012)
Maģistra darba mērķis ir noskaidrot, kas pamudina 18-25 gadus vecas rīdzinieces mākslīgi sevi pilnveidot, pielietojot plastisko vai kosmētisko operāciju iespējas, kā arī citas mākslīgā skaistuma procedūras. Teorētiskajā daļā autore izpēta materiālus par sociālajiem, kultūras un psiholoģiskajiem skaistuma aspektiem. Analītiskajā daļā analizēti empīriskā materiāla rezultāti. Pētījuma rezultāti balstīti uz piecpadsmit 18-25 gadus vecu rīdzinieču intervijām un divām ekspertintervijām. Empīrisko datu analīzes rezultāti parāda, kā jaunietes velk robežu starp dabisko un mākslīgo skaistumu; aplūkoti mākslīgā skaistuma izmantošanas iemesli un analizēts, kā tiek pamatota lietoto procedūru izvēle. Noskaidrots, ka plastiskā ķirurģija tiek saistīta ar veselības riskiem un radikālu ārējā izskata maiņu, kas nav pieņemama vairākumam pētījuma dalībnieču.

Aim of master's thesis is to find out what encourages 18-25 year old Rigan women to artificially improve themselves by applying plastic or cosmetic surgery and other artificial beauty procedures. In theoretical part author researches materials related to social, cultural and psychological aspects of beauty. In analytical part author analyses obtained results of empirical material.Results of research based on fifteen interviews with 18-25 year old Rigan women and two expert interviews. Analysis results show how women draw line between natural and artificial beauty. Reasons for using artificial beauty procedures are looked at and reasons for choosing specific procedures are analyzed. It concluded that plastic surgery is considered related to health risks and radical change of appearance which is unacceptable for most participants of research.
Why do young women use artificial beauty procedures?
Keywords: Socioloģija