Projekts: Bērnu un jauniešu basketbola skolas "BasketRiga" izveidošana - Strautiņš, Norberts (Latvijas Universitāte, 2024)
Maģistra darbā “PROJEKTS: UZŅĒMUMA SIA BASKETRIGA IZVEIDOŠANA” ir aprakstīts piedāvātā basketbola treniņu pakalpojuma uzņēmuma biznesa plāns 5 gadu griezumā. Projekta ideja ir piedāvāt augstas kvalitātes basketbola treniņu pakalpojumu, tādejādi papildinot Latvijas jauniešu basketbola treniņu iespējas Rīgā, kā arī veicinot Latvijas jauniešu basketbola sistēmas izaugsmi. Uzņēmums piedāvās treniņus 12 dažādām jauniešu vecuma grupām un veidos 10 jauniešu basketbola komandas, kurām būs iespēja piedalīties Latvijas jaunatnes basketbola līgas čempionātos. Uzņēmumu plānots dibināt 2024.gada 1.augustā, kas ir arī brīdis no kura sāksies tā darbība. 2024.gada augusta mēnesis būs laiks, kurā tiks veikti mārketinga pasākumi klientu piesaistei, iegādāts inventārs, saskaņoti darba un telpu nomas līgumi, kuru darbība, tāpat kā treniņi, sāksies no 2024.gada 1.septembra. Treniņi norisināsies Rīgas 49.vidusskolas sporta kompleksā, kur ir plaša un moderna basketbola zāle, kā arī ir ierīkota trenažieru zāle. Lai varētu Rīgas 49.vidusskolas sporta kompleksā organizēt treniņus, tiks veikta to sporta zāļu telpu noma, par kuru katru mēnesi, atkarībā no nomāto stundu skaita, tiks veikts ikmēneša maksājums. Uzņēmumam plānots viens valdes loceklis, kas arī būs basketbola skolas dibinātājs un vienīgais investors. Uzņēmējdarbības uzsākšanai plānotais pamatkapitāls ir 12 000 EUR, kurus valdes loceklis ieguldīs no saviem personīgajiem līdzekļiem. Šī naudas summa tiks tērēta, lai iegādātos visu basketbola treniņiem nepieciešamo sporta inventāru un lai veiktu treniņiem nepieciešamo sporta zāļu nomu un darba samaksu basketbola skolas treneriem. Tāpat arī šī nauda tiks izmantota, lai segtu tādas basketbola skolas izmaksas kā reklāmas, transporta, Latvijas jaunatnes basketbola līgas čempionātu dalības, jurista un grāmatveža konsultācijas un uzņēmuma reģistrācijas izmaksas. Basketbola skolas apgrozījumu veidos ieņēmumi no treniņu pakalpojuma sniegšanas jauniešiem, kuru līdzfinansējuma veidā ikmēnesi apmaksās jauniešu vecāki. •1.-4.klašu skolnieki treniņus aizvadīs 2 reizes nedēļā un par to maksās 20 EUR mēnesī; •5.-8.klašu skolnieki treniņus aizvadīs 4 reizes nedēļā un par to maksās 40 EUR mēnesī; •9.-12.klašu skolnieki treniņus aizvadīs 6 reizes nedēļā un par to maksās 60 EUR mēnesī. Pēdējo gadu laikā basketbola popularitāte Latvijā gan jauniešu līmenī, gan profesionālā un nacionālā līmenī ievērojami attīstās. Taču tajā pašā laikā ir izkristalizējusies izteikta problēma Latvijas jauniešu basketbola sistēmā, proti, lielākā daļa jauniešu basketbola skolu treniņus piedāvā ļoti lielam jauniešu skaitam, kas nozīmē, ka basketbola skolai ir vajadzīgs lielāks treneru skaits, prasības un nepieciešamā kvalifikācija to uzņemšanai darbā nav augsta, netiek iegādāts kvalitatīvākais treniņiem nepieciešamais sporta inventārs un treniņu norises vieta bieži vien nav saistīta ar mācību iestādi, kurā jaunietis mācās, līdz ar to nokļūšana līdz treniņvietai nav tik ērta kāda tā varētu būt. Tāpat

The master's thesis "PROJECT: CREATION OF COMPANY SIA BASKETRIGA" describes the 5-year business plan of the offered basketball training service company. The idea of the project is to offer a high-quality basketball training service, thus supplementing Latvian youth basketball training opportunities in Riga, as well as promoting the growth of the Latvian youth basketball system. The company will offer training for 12 different youth age groups and form 10 youth basketball teams, which will have the opportunity to participate in the championships of the Latvian Youth Basketball League. The company is planned to be founded on August 1, 2024, which is also the moment from which its operations will begin. The month of August 2024 will be the time when marketing measures will be taken to attract customers, inventory will be purchased, work and premises lease agreements will be agreed, the operation of which, like training, will start from September 1, 2024. The training will take place in the sports complex of the 49th secondary school of Riga, where there is a spacious and modern basketball hall, as well as a gym. In order to be able to organize training in the sports complex of the 49th secondary school of Riga, the gym premises will be rented, for which a monthly payment will be made every month, depending on the number of rented hours. The company is planned to have one board member, who will also be the founder and sole investor of the basketball school. The capital planned for starting the business is EUR 12 000, which the board member will invest from his personal funds. This amount of money will be used to buy all the sports equipment necessary for basketball training and to rent the gyms necessary for training and to pay the salaries of the coaches of the basketball school. Also, this money will be used to cover the costs of the basketball school, such as advertising, transport, participation in the Latvian Youth Basketball League championships, legal and accountant consultations, and company registration costs. The turnover of the basketball school will be made up of revenues from the provision of training services for young people, which will be paid monthly by the young people's parents in the form of co-financing. • 1st-4th grade students will practice twice a week and will pay 20 EUR per month; • 5th-8th grade students will practice 4 times a week and will pay 40 EUR per month; • 9th-12th grade students will practice 6 times a week and will pay 60 EUR per month. In recent years, the popularity of basketball in Latvia, both at the youth level and at the professional and national level, is growing significantly. However, at the same time, a distinct problem has crystallized in the Latvian youth basketball system, that is, most youth basketball schools offer training to a very large number of young people, which means that the basketball school needs a larger number of coaches, the requirements and necessary qualifications for their recrui
Project: Establishment of basketball school “BasketRiga” for children and young people
Keywords: Finanses un kredīts; Basketbola skola; SIA; Treniņi; Uzņēmums; Pakalpojums