Neproteinogēno aminoskābju atvasinājumu un bromānu elektroķīmiska iegūšana - Prāne, Katrīna (Latvijas Universitāte, 2023)
Neproteinogēno aminoskābju atvasinājumu un bromānu elektroķīmiska iegūšana. Prāne K., darba vadītāji Prof. Dr. chem. Sūna E. un Mg. chem. Koleda O. Maģistra darbs, 70 lappuses, 46 attēli, 4 tabulas, 61 literatūras avoti, 87 pielikumi. Latviešu valodā. Maģistra darbs sastāv no divām nodaļām. Darba ietvaros iepriekš izstrādāto iekšmolekulāro Hofera-Moesta reakciju izmantoja tetrahidrofurāna un tetrahidropirāna fragmentu saturošu aminoskābju atvasinājumu sintēzei. Elektroķīmiskās dekarboksilēšanas metodi izmanoja arī bioloģiski aktīvās vielas analoga iegūšanai, un salīdzināja abu vielu svarīgākās farmakokinētiskās īpašības. Darba otrajā daļā pētīja elektoķīmiski iegūtā bromāna fotoķīmiskās īpašības un mēģināja sintezēt citus fotoķīmiski aktīvus bromānus.

Electrochemical synthesis of non-proteinogenic amino acids and bromanes. Prane K., supervisors Prof. Dr. chem. Suna E. and Mg. chem. Koleda O. Master thesis, 70 pages, 46 figures, 4 tables, 61 references, 87 attachments. In Latvian. The master thesis consists of two parts. In the first part, the described intramolecular Hofer-Moest reaction was applied for the synthesis of tetrahydrofurane and tetrehydropyrane moiety containing amino acid derivatives. The electrochemical decarboxylation method was also employed in the synthesis of the analog of biologically active compound, and pharmacokinetic properties of both compounds were compared. In the second part of the thesis, photochemical properties of electrochemically generated bromine were explored, and the attempts to synthesize other photochemically active bromanes were described.
Electrochemical synthesis of non-proteinogenic amino acid derivatives and bromanes
Keywords: Ķīmija; ELEKTROSINTĒZE; DEKARBOKSILĒŠANA; HOFERA-MOESTA REAKCIJA; NEPROTEINOGĀNĀS AMINOSKĀBES; BROMĀNI