Dzīves kvalitāte pacientiem ar 2. tipa cukura diabētu - Mileiko, Linda (Latvijas Universitāte, 2020)
Bakalaura darba tēma ir „Dzīves kvalitāte pacientiem ar 2. tipa cukura diabētu”. Tēmas aktualitāti nosaka tas, ka cukura diabēts ir plaši izplatīta hroniska saslimšana, kas izraisa nopietnas komplikācijas. Cukura diabēta agrīnās diagnostikas un ārstēšanas galvenais mērķis ir saglabāt pacientu dzīves kvalitāti. Dzīves kvalitātes novērtēšana ir svarīga aprūpes sastāvdaļa. Bakalaura darbs sastāv no 5 nodaļām, 3 pielikumiem. Darbā izmantoti 53 literatūras avoti. Bakalaura darba mērķis ir noskaidrot, kāda ir dzīves kvalitāte pacientiem ar 2. tipa cukura diabētu. Pētniecības uzdevumi: 1.Apkopot un analizēt literatūru par 2. tipa cukura diabētu, tā ārstēšanu, komplikācijām, dzīves kvalitāti. 2.Analizēt Kalistas Rojas māszinību teoriju saistībā ar bakalaura darba tēmu. 3.Izstrādāt aptaujas anketu un veikt pētījumu. 4.Apkopot un analizēt pētījumā iegūtos rezultātus. 5.Izdarīt secinājumus. Izvirzītā hipotēze - 2.tipa cukura diabēta pacientu dzīves kvalitāte atkarīga no visiem tās aspektiem - fiziskās, psiholoģiskās un sociālās labsajūtas vienlīdzīgi. Pētniecības metode ir kvantitatīvā, kuras instruments ir anketa.. Pētījuma izvirzītā hipotēze nav apstiprinājusies, jo pētījumā iegūtie rezultāti liecina, ka fiziskās veselības novērtējums ir augstāks nekā psiholoģiskās un sociālās labklājības un līdz ar to dzīves kvalitāti tā ietekmē vairāk. Atslēgas vārdi- 2. tipa cukura diabēts, dzīves kvalitāte, komplikācijas, insulīna terapija.

Subject of this bachelor’s thesis is “”Quality of life in patients with type 2 diabetes”. Diabetes is a widespread chronic disease that causes serious complications. The main objective of early diagnosis and tratment of diabetes is to preserve patients quality of life. Assessing quality of life is an important part of healthcare. Bachelor's work consists of 5 chapters, 3 attachments. The work uses 53 sources of literature. The bachelor’s aim is to figure out what kind of quality of life is common for patients with type 2 diabetes. Research tasks: 1.Collect and analyze literature on Type 2 diabetes, its treatment, comlications, quality of life. 2.Analyze Calist Roj sister theory in relation to the subject of bachelors work. 3.Develop a questionnaire and carry out a study. 4.Collect and analyze the results of the study. 5.Draw conclusions. Hypothesis - the quality of life of type 2 diabetes patients depends on aspects like physical, psychological and social well-being. The research method is quantitative, the instrument of which is the questionnaire. The results of the study show that the quality of life of type 2 diabetes patients is affected by aspects - physical, psychological, social well-being. The hypothesis that the quality of life of type 2 diabetes patients depends on aspects like physical, psychological and social well-being has not been confirmed. Research shows that physical health affects the quality of life for type 2 diabetes patients the most. Key words - Type 2 diabetes, quality of life, complications, insulin therapy.
Quality of Life in Patients with Type 2 Diabetes
Keywords: Medicīna; 2. tipa cukura diabēts; dzīves kvalitāte; komplikācijas; insulīna terapija