Profesora Imanuela Bencingera (1865-1935) privātkolekcija Latvijas Universitātes Bibliotēkas krājumā - Mantiniece, Ilga (Latvijas Universitātes Teoloģijas fakultāte, 2016)
Latvijas Universitātes Teoloģijas fakultātē no 1921. līdz 1935. gadam strādājušā teoloģijas profesora Imanuela Bencingera (1865-1935) privātbibliotēka ir viena no vērtīgākajām Latvijas Universitātes Bibliotēkas īpašumā iegūtajām vēsturiskajām kolekcijām. Tā ietver literatūru no visām prof. Imanuela Bencingera profesionālo interešu sfērām, nodrošinot ar plaša spektra materiāliem par Veco Derību, biblisko arheoloģiju, biblisko ģeogrāfiju, bibliskajām valodām utt. Šī vēsturiskā kolekcija pārsvarā satur 19. gs. beigās un 20. gs. pirmajās desmitgadēs izdotās grāmatas par reliģijas vēsturi, literatūru par Veco Derību, vēsturiskos materiālus par Svēto Zemi saistībā ar trim lielākajām reliģijām - kristietību, jūdaismu un islāmu, kā arī arheoloģiskajiem pētījumiem Palestīnā, Izraēlā, Sīrijā un citās šī reģiona valstīs, tāpat arī par Seno Ēģipti, Babiloniju, Feniķiju. No sākotnējiem nedaudz vairāk kā 1300 izdevumiem mūsdienās saglabājušies mazāk par 700, jo padomju perioda cenzūras laikā Bibliotēka cieta no “krājuma attīrīšanas” no teoloģiskās literatūras, tomēr šīs privātkolekcijas vērtīgākā daļa ir saglabājusies un pieejama izpētei un izmantošanai.
The Private Collection of Professor Immanuel Benzinger (1865-1935) in the Library of the University of Latvia
The private library of Immanuel Benzinger (1865-1935), a professor of theology at the Faculty of Theology of the University of Latvia from 1921 till 1935, is one of remarkable historical collections at the disposal of the Library of the University of Latvia. It comprises literature that reflects all areas of prof. Immanuel Benzinger’s interests and had provided him a high level of competence in the field of theology, covering a broad spectrum of research materials on the Old Testament, biblical archeology and biblical geography, biblical languages and resources for studying them, etc.etc. This historical collection mostly represents books issued at the end of the19th century and the first decades of the 20th century and also contains editions on the history of religion, literature on the Old Testament, historical materials about the Holy Land in relation to three major religions - Christianity, Judaism and Islam, and archaeological research in Palestine, Israel, Syria and other areas of this region, and about Ancient Egypt, Babylon and Phoenicia as well. From about 1300 titles of the items initially, there has survived less than 700 nowadays, as the Library was forced to carry out "a stock purification" of theological literature during the Soviet-era censorship, however, there has still remained the most valuable part of this private collection, ready to be explored and used.
Keywords: Research Subject Categories::HUMANITIES and RELIGION; Bencingers, Imanuels; Latvijas Universitātes Bibliotēka; Teoloģijas fakultāte Latvijas Universitātē; Privātbibliotēkas; Jūdaisma literatūra; Ebreju vēsture; Bībeles arheoloģija; Bībeles ģeogrāfija; Bibliskās valodas; Reliģijas vēsture; Kultūras vēsture